Baconpai

Baconpai
Deilig, saftig pai. Perfekt til lunsj, brunsj eller middag! Nammis!

Denne paien har bacon i seg! Det betyr at alle liker den, selv om den også inneholder brokkoli. Med bacon i paien er det garantert hit hos mor og far og bestefar og barnebarn. Alle sluker denne!

PRØV OGSÅ MINE ANDRE PAIER

 

Du trenger

Til bunnen:

  • 5 dl mel
  • ½ ss sukker
  • 1 ts salt
  • 1 egg
  • ½ ts eddik
  • 5 ss iskaldt vann
  • 170 gram smør, kjøleskapskaldt og kuttet i terninger

Til fyllet:

  • 1 ss smør
  • 1 gulløk (eller to store shalottløk), grovhakket
  • 2 hvitløksfedd, most gjennom hvitløkspressen
  • 1 brokkoli, kuttet i småbiter
  • 3 ss olivenolje
  • Cirka 150 gram bacon, kuttet i små biter
  • Cirka 170 gram pote, kuttet i terninger
  • 6 egg
  • 3 ½ dl fløte
  • Cirka 220 gram revet ost
  • ½ ts pepper
  • 1/8 ts salt

Slik gjør du:

1. Vi begynner med å sette ovnen på 200 grader.

2. Så er det bunnen. Blend sammen mel, sukker og salt, helst i en food prosessor.

3. I en annen bolle blander du sammen egg, eddik og vann, og så setter du den bollen til siden.

4. Ha så i smøret, og blend videre til deigen består av småsmuler.

5. Så har du eggeblandingen oppi, og blender videre akkurat til deigen har blitt sammenblandet til én jevn masse.

6. Pakk deigen inn i plastflie, og legg i kjøleskapet, minst 30 minutter.

7. og så begynner vi på fyllet.

8. Det første som skjer da er å steke løken. Grovhakk løken og varm smøret i en stekepanne på medium varme. Stek løken i ti minutter, til den er myk og gyllen. Pass på varmen, løken skal ikke få stekeskorpe.

9. Press hvitløken gjennom en hvitløkspresse og rør inn i løken, så setter du pannen til siden.

10. Kutt brokkolien i små biter, og legg på et stekebrett. Dryss over olivenolje og krydre med litt salt og pepper. Så steker du brokkolien midt i ovnen i 20 – 25 minutter til den begynner å få litt mørke merker (se pkt 12 mens det steker).  Ta ut brokkolien fra ovnen når den er ferdig, og sett varmen ned til 175 grader.

TIPS! Mange liker å forsteke paideigen litt før man har fyllet oppi, for å sikre en sprøest mulig bunn.  15 minutter på 200 grader (min ovn er svak – reduser steketiden dersom du har en sterk ovn). De ti første minuttene må du ha vekt i bunnen av paien for å unngå bobler. Jeg lager en «pose» av sølvfolie og heller en pakke tørkede erter i bunnen. De er tunge nok – og kan brukes igjen og igjen. Men du kan også bruke andre tunge, tørre ting som du har tilgjengelig. Etterpå setter du ovnen ned til 175.

12. Mens brokkolien steker kan du steke baconet i en stekepanne på medium varme til baconet er sprøtt.

13. Ta ut baconet fra pannen, men la fettet ligge igjen. Baconet kan du legge på litt tørkerull, slik at alt fettet renner av.

14. Ha potetene over i samme stekepanne som baconfettet, og stek på medium varme til potetene er myke inni og sprø utenpå.

15. Rull ut deigen, slik at den er mellom ½ og 1 centimeter tykk, og legg den over i en stor paiform.

16. Pisk sammen egg, fløte, ost og litt salt og pepper.

17. Legg halvparten av potetene, baconet, brokkolien og løken oppi paibunnen, og ha eggemiksen på toppen.

18. Så har tar du resten av fyllet over i paibunnen, og jevner ut.

19. Sjekk at ovnen har kommet ned til 175 grader. Stek så i 55-60 minutter til paien en gyllen på toppen og fast i midten.

2 kommentarer til “Baconpai

  1. Irritert over at det ikke stod at man burde forsteke bunnen. Lenge siden jeg har lagd pai så det glemte jeg. Kan også koke eggeblandingen så osten løser seg opp og er lettere å fordele jevnt.

    1. Vanligvis er jeg veldig nøye på forstekning av paier, men denne oppskriften hadde ingenting om det, og jeg prøvde uten. Funket veldig godt, men jeg skal legge inn et avsnitt om at du gjerne kan forstekebunnen og hvordan jeg gjør det!

      Morten

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.