Baguetter

Baguetter
Luftige, nybakte baguetter med sprø skorpe. Nammis!

Det er noe spesielt med baguetter, altså. Hva i livet er det som ikke bli bedre av nybakte baguetter med godt smør og pålegg? Jeg kommer ikke på noe, jeg! Perfekt som en enkel frokost med kun smør og agurk, som lunsj med ost og skinke, brunsj med omelettfyll eller som prikken over i-en til enhver middagsrett.

PRØV OGSÅ VÅRE ANDRE BRØD OG RUNDSTYKKER

 

Du trenger

Til cirka 10 baguetter

  • 8 dl vann på cirka 30 grader
  • 50 gram tørrgjær (kan erstattes med fersk gjær som røres ut i vannet)
  • 2 ½ ss sukker
  • 1, 25 kg fint hvetemel
  • 2 ½ ts salt

 

TIPS! Jo finere mel du bruker, jo finere blir baguettene. Jeg pleier å blande vanlig hvetemel og litt finere malt tipo0-mel eller tipo00-mel (pizzamel).

 

Slik gjør du

1. Bland det tørre i en bakebolle

2. Varm opp vannet, og pass på at det ikke stiger over 37 grader.

3. Bland vannet inn i det tørre.

4. Elte deigen i noen minutter, gjerne i kjøkkenmaskin. Etter noen minutter sjekker du om deigen er tørr eller våt nok. Deigen skal være akkurat så fast at den slipper sidene på bakebollen. Juster med en og en spiseskje mel eller vann til du har riktig konsistens

5. Elt videre i 10 – 15 minutter.

6. La deigen heve under et fuktig kjøkkenhåndkle i 30 minutter.

7. Del opp deigen i 10 like deler på cirka 100 gram. Bruk gjerne kjøkkenvekt for å få dem like store.

8. Kna hver del litt og form til runde kuler

9. La så kulene heve i 20 minutter

10. Nå skal baguettene formes, slik at de får den klassiske baguette-formen og konsistensen: Begynn med å trykke kulene flate. Så bretter du deigen sammen som en tebrødstang (der endene møtes i midten). Bruk håndbaken og press skjøtene godt sammen. Så trykker du deigen flat igjen og gjentar prosessen. Så bretter du deigen på midten, slik at den ene delen ligger over den andre. Press godt sammen, og rull sammen til en lang baguette.

11. La baguettene heve i 30 minutter, mens du setter ovnen på 240 grader.

12. Legg baguettene på stekebrett (eller i sånne spesielle baguetteformer) med noen centimetres avstand.

13. Rett før baguettene skal inn i ovnen, skjærer du to dype snitt i dem med en skarp kniv, og pensler baguettene med vann.

14. Sett baguettene i ovnen, og senk temperaturen til 225 grader.

15. Stekes til baguettene får en mørk, gylden stekeskorpe, cirka 8-9 minutter. Når man banker på baguetten skal det låte hult.

16. La baguettene hvile på rist og lufttørke i 20 minutters tid

 

OBS! Perfekte baguetter kan være vanskelig å få til. Med denne oppskriften blir resultatet godt nesten uansett, men å steke baguetter slik at de blir perfekt sprø på utsiden og luftig på innsiden krever god kjennskap og dialog med stekeovnen. Kanskje du må justere temperaturen eller steketiden litt for å passe til akkurat din ovn? Kanskje du skal sette inn en ildfast form med vann på nederste rille i ovnen for å skape litt damp eller kanskje du skal bruke pizzasteinen til stekingen? Tren og du kommer til å bli mester!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.