Bamsekjeks

Bamsekjeks
Morsomme kjeks med god kryddersmak. Disse kan nytes hele året, men med kanel og sirup og malt ingefær passer de ekstra godt til jul. Nammis!

– Dette var gode pepperkaker, pappa, sa eldstejenten på 5.
– Neinei, det er jo ikke pepperkaker. Det er jo juni. Vi bor da i et møblert hjem. Dette er bare vanlige kjeks, sa jeg.
– Ehm… Faktisk så smaker de litt pepperkaker, sa Madammen.
Så da stod jeg der, da. Men en boks nybakte julekaker. Midt på sommeren. Men egentlig gjorde det ingenting, for de var kjempegode, ganske morsomme, og når desember kommer – så er jeg klar for ny porsjon!

PRØV OGSÅ ANDRE KJEKSOPPSKRIFTER

 

Du trenger

Til cirka 25

Til den lyse deigen:

  • 180 gram hvetemel
  • ½ ts malt kanel
  • ½ ts natron
  • 50 gr smør, romtemperert
  • 100 gram brunt sukker
  • 2 ss lys sirup
  • 1 egg, sammenpisket

 

Til den mørke deigen:

  • 180 gram hvetemel
  • ½ ts malt ingefær
  • ¼ ts natron
  • 50 gr smør, romtemperert
  • 90 gram mørktbrunt sukker
  • 2 ss mørk sirup
  • 1 egg, sammenvisket 
  • En håndfull sjokoladepletter – eller biter av sjokolade

 

Slik gjør du

1. Sett ovnen på 190 grader.

2. Lag den mørke og den lyse deigen på samme måte, men hver for seg.

3. Sikt mel, krydder og natron i en bolle. Rør inn smør og sukker. Varm sirup i en liten kjele. Ha varm sirup og sammenvispet egg i melblandingen. Elt til det blir en jevn deig.

4. Kjevle ut deigen på et lett melet arbeidsbord. Stikk ut runde leiver av den lyse og den mørke deigen med en rund kakeutstikker på 6 cm. Ha kjeksene på bakepapir med god avstand mellom.

5. Kjevle ut det som er til overs fra de to deigene, og stikk ut rundinger med en kakeutstikker på cirka 2,5 cm – dobbelt så mange som du har store rundinger.

6. Legg halvparten av de små rundingene oppå de store rundingene (sånn at det blir en nese). Pass på at du legger lyse smårundringer oppå mørk deig og omvendt.

7. De smårundingene som nå er igjen, kan du skjære i to, og lage ører av.

8. Bruk en liten kniv, og skjær til et lite nese-mønster på nesen (se bildet hvordan jeg har gjort det).

9. Stek så kjeksene i 8 -10 minutter til de er gylne og sprø.

10. Med én gang de kommer ut av ovnen – legger du sjokoladepelletsene på der du vil ha øynene.

 

Oppskriften fant jeg i en kul kjeksbok som heter Småkaker/Kakefest fra Jacqueline Bellafontaine på gyldendal forlag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.