Bergensk brødkake

Bergensk brødkake
Bergensk brødkake er ekte norsk mattradisjon som tar meg rett tilbake til barndommen. Snadder, enten du er fra Bergen eller ikke.

Et av høydepunktene med å besøke Farfar da jeg var liten var turene til bakeriet. Med oss hjem hadde vi en liten, knitrende papirpose med to rektangulære kakestykker med Bergensk Brødkake som vi skulle spise «til kaffen». Jeg kunne knapt vente til kaffen med å sette tennene i denne mørke, krydrede kaken med det lille glasurlaget på toppen. Kaken skal være saftig og litt seig, nesten som er krydderbrownie. Brødkaken er i det hele tatt en kraftig undervurdert kake som alt for få lager og som flere burde lage. Du også!

SJEKK UT VÅRE ANDRE TRADISJONSRETTER

Du trenger:

Til en langpanne

 • 5 dl terninger av gammelt brød
 • 1 liter surmelk (Jeg bruker Kefir)
 • 1 liter hvetemel
 • 750 gram sukker
 • 200 gram smeltet smør
 • 8 ts kanel
 • 8 ts natron (Vær nøyaktig her – bruk gjerne måleskje. Ingen liker for mye natron!)

 

Til glasuren

 • 1 pakke melis
 • 16 dråper romessens (kan sløyfes hvis du er en romessens-skeptiker)
 • Mellom 5 og 10 ss kaldt vann

 

OBS! Hvilket brød skal du velge? Vel, aller helst ekte Bergensk langebrød (som er laget av siktet rug og hvete), men andre halvfine brød er også supre. Denne gangen endte jeg opp med å bruke et ultrabillig kneipbrød som Småttisen insisterte på å kjøpe i butikken, og det ble faktisk utrolig bra. Du kommer deg unna med de fleste typer brød, så lenge du tenker på to ting: 1. Ikke for grovt eller for lyst – midten er bra. 2. Unngå hele korn i brødet – bruk et brød der alle kornene er malt. Hele korn i maten er ikke noe kult.

 

Slik gjør du:

1. Sett ovnen på 180 grader

2. Bland kulturmelk og brødsmulene i en bolle og la stå i 15 min (litt lenger om brødet er steinhardt).

3. Rør godt, slik at brød og melk smelter sammen til en jevn masse.

4. Ha i resten av ingrediensene til kakebunnen i bollen og bland godt.

5. Ha et bakepapir i bunnen av en standard langpanne (til vanlig 54 cm-ovn)

6. Hell røren oppi langpannen og smør jevnt utover. Det blir litt tynt, men det gjør ikke noe. Natronet gjør at den løfter seg fint i ovnen.

7. Stek i midten av ovnen i cirka 20 minutter. Bruk gjerne en kakepinne for å sjekke at den er ferdigstekt (Stikk pinnen i midten av kaken – kommer den opp uten noe deig er kaken ferdig)

8. La kaken avkjøle seg helt til romtemperatur.

9. Nå skal kaken få den klassiske hvite glasuren som gjør brødkake til brødkake, men først anbefaler jeg et lite triks – nemlig å snu den før du tar glasuren på. Bunnen av kaken er nemlig flatere enn toppen, og spiseopplevelsen er på generell basis ofte best hvis den øverste skorpen av en kake er på bunnen av den ferdige kaken. Løsne kaken forsiktig fra sidene av langpannen og legg et stort kakefat eller serveringsfat over langpanne. Press fatet og langpannen godt sammen og velv bunnen forsiktig men bestemt over på kakefatet. Dra så bakepapiret forsiktig av kaken. Men ikke bli stresset. Dette er helt frivillig. Du kan selvsagt servere den direkte fra langpannen uten å snu den først.

10. Nå blander du melis, vann og romessens i en liten bolle og rører godt. Begynn med 5 ss vann og tilsett en og en ss til du er fornøyd. Glasuren skal være tykk og hvit og fyldig, men må være såpass flytende at du kan smøre den utover kaken.

11. Når du er fornøyd med glasuren smører du den jevnt utover kaken.

12. La glasuren størkne og skjær så kaken opp i de klassiske hvite rektanglene når du skal servere.

13. Kaken blir bare bedre av å lagres en dag og da får den også mer av den klassiske brødkakekonsistensen vi er på jakt etter.

22 kommentarer til “Bergensk brødkake

 1. Nydelig brødbakemaskin-oppskrift. Har ikke smakt så gode brødkaker siden jeg og farmor handlet på Martens i Magnus Barfotsgate på 60-tallet.

  1. Det kan da ikke stemme at kaken bare skal steke i 20 min. Jeg stekte min i 55 min, og var ferdig først da. Ellers smaker den veldig av natron… Og så skal det vel være stjerneanis i ordentlig brødkake, skal det ikke?

   1. Hm, alle ovner steker jo litt ulikt, men så store variasjoner virker litt merkelig. Tusen takk for tips om at noe er rart, jeg skal kontrollbake den igjen.

    Interessant dette med stjerneanis. Det kan godt være du har rett, jeg er ingen ekspert på Bergensk mathistorie. For min del smaker dette veldig sånn som jeg husker de brødkakene jeg kjøpte med farfar på Landås, men kan godt være at de hadde vært enda bedre med litt stjerneanis, altså!

   2. Tenkte det samme mht steketid, og du har rett at det skal stjerneanis i deigen. Da får du den gode gamle smaken. 😉

   3. Husker brødkaker fra da jeg bodde i Bergen og har sett etter dem på østlandet. Gleder meg til å prøve denne oppskriften! Skal ha i litt stjerneanis og mørk sirup, evt sukkerkulør ved behov! Takk for tips om mengden natron!

 2. SÅ vidt jeg husker var Martens sine uten stjerneanis, mens Jørengensens var med. Det var også mer sukkerkulør i Martens sine, slik at de var mørkere.

 3. Perfekt brødkake!!
  Måtte legge til 10 min i min ovn.

  Lurer på om hvor mange dager den holder seg? Oppbevares i kjøleskap? Og er det ok å fryse?

  1. Den holder seg helt fint noen dager i kjøleskap, men jeg har ikke testet hvor lenge.
   Jeg har heller aldri fryst den, dessverre, men jeg tror det vil gå superfint, særlig uten glassuren.

  1. Ja, de klassiske kakene har ofte veldig store sukkermengder, dessverre. Har lurt på om jeg skal prøve å finne en moderne variant av brødkaken, men denne kommer iallefall tett på det smaken som jeg husker.

 4. Jeg synsest kaken var herlig jeg. De som mener den mangler ingredienser de er vant med, så putt det bare oppi da. Så blir den akkurat som du liker. Om din barndoms kake var brunere er helt urelevant her. Kanel el sukkerkulør gir finfarge. 😉 Bon apetit.

  Ja den kan fint fryses med glasur. Funker helt fint.

 5. Jobbet på martens, tilsett mørk sirup og stjerneanis, så er du der
  Men veldig god krydderkake!

  1. Har du en oppskrift eller en mengdeangivelsd på sirup og anis? Mamma har alltid snakket om brødskaker med anis, så må liksom få det riktig hvis jeg skal lage:)

 6. Herlig brødkake, slik jeg husker fra barndommen på Landås i Bergen Jeg tok hverken anis eller essens, men all melisen på halve kaken i tilfelle jeg skulle fryse halvparten. En skikkelig sukkerbombe, gjerne derfor kaken ble så kjempegod Kaken ble stekt i 35 min. i vanlig langpanne, må nok skaffe en melispakke til før påske. Takk for oppskriften og god påske ☀️

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.