Bergenske vannkringler

Bergenske vannkringler
Nydelige seig-sprøe Bergenske vannkringler. Selvskrevet tilbehør til rømmegrøt og spekemat. Er også perfekt knaskemat for småbarn som får tenner. Nammis!

Bergenske vannkringler er en vestlandsk mattradisjon. For mange er det utenkelig å skulle spise rømmegrøt uten disse kringlene, særlig på 17. mai. Butikkvarianten er gjennomsprø, men disse hjemmelagde er ennå bedre. De er sprø utenpå og seige inni og gir en fantastisk ekstradimmensjon til rømmegrøt, spekemat, supper og som forrett med en god olivenolje til. I tillegg er det flott babymat (de er jo uten salt) når det klør som verst i munnen: minstejenten hos oss på 6 måneder elsket å gnafse på dem.

Prøv også våre andre 17.mai-oppskrifter

 

Du trenger:

Til 15 kringler

  • 2 dl melk
  • ½ pakke gjær
  • 50 gram smør (smeltet eller romtemperert)
  • 300 gr/6 dl hvetemel

 

Slik gjør du

1. Bland det tørre i en bakebolle.

2. Varm melken til cirka 30 grader (bruk steketermometer)

3. Tilsett smør og melk i melblandingen og bland alt godt

4. Elt i noen minutter og vurdere om du trenger mel. Dette er litt viktig, fordi du skal helst ikke tilsette mer mel senere. Deigen skal være såpass tørr at den akkurat slipper bakebollen.

5. Når melet er ferdigjustert elter du i ti minutter til. Disse kringlene skal være seige og gode, og derfor er det viktig å elte lenge. Bruk gjerne kjøkkenmaskin.

6. Dekk deigen til med et fuktig kjøkkenhåndkle og la heve på et lunt sted i 90 – 120 minutter. Etter halvgått tid tar du den ut av bollen og elter den raskt et minutts tid og så lar den heve videre.

7. Del så deigen opp i cirka 15 stykker på cirka 40 gram (bruk gjerne kjøkkenvekt).

8. Viss du har tid, kan deigstykkene gjerne få hvile 15 minutter på benken.

9. Sett ovnen på 200 grader

10. kok opp en kjele med cirka to liter vann og la den stå å småkoke

11. Rull hver deigklump ut i lillefinger-tykke pølser. Prøv å få pølsene så jevne som mulig. Særlig er det viktig at de ikke er for tykke rundt midten.

12. Forme en rull til en kringle (formes omtrent som en B)

13. Så snart kringlen er ferdig har du dem oppi det kokende vannet. Bruk gjerne en fiskespade eller noe lignende. Kringlen ekspresshever i det kokende vannet. Den synker til bunns med en gang og flyter opp til overflaten så snart den er ferdig. Og det tar ikke mange sekundene. Det er denne prosessen som gir kringlen fin form og seigsprø skorpe. Den ferdigkokte kringlen legges på stekebrettet.

14. Gjenta prosessen med alle deigklumpene. Gjør en og en klar av gangen og kok dem så snart de er ferdigformet.

15. Kringlene stekes på 200 grader i cirka 15 minutter, til de har fått en gyllen stekeskorpe.

16. Senk så temperaturen i ovnen til 150 grader og stek i cirka 40 minutter til for å få dem akkurat passe tørre og sprø.

17. La hvile minst en halvtime før de spises.

18. Best samme dag eller dagen etter, men kan lagres noen dager i lufttett boks.

2 kommentarer til “Bergenske vannkringler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.