Biff med urtekrydder

Helstekt ytrefilet er deilig rosa når kjernetemperaturen er 58 grader.
Det er ikke bare salt og pepper som gjelder til biff. En deilig urteblanding er også snadder. Nammis!

 

– Du, hva var den biffen krydret med, egentlig? Den var kjempegod!! Vi satt i bilen hjem etter middag hos min mor og filosoferte over middagen vi hadde fått servert. – Du må spørre din mor om den der krydderblandingen, for dette passer supert på bloggen, fortsatte Madammen. En tekstmelding til og fra min mor senere hadde vi svaret: Urtesalt, pepper, basilikum og litt høykvalitetsprovencekrydder er det som skal til. En kjempegod avveksling fra den vanlige salt-og-pepper-biffen. Anbefales!

Tilbehør til biffen?

 

 

Du trenger:

Krydderblandingen holder til 500 – 1000 gram kjøtt

  • Ca 200 gr kjøtt (se an ditt publikum. Beregne mer eller mindre basert på hvem du skal ha til middag)
  • 1 ts urtesalt
  • ½ ts pepper
  • 1 ss basilikum, tørket
  • 2 ss provencekrydder (Gjerne av høy kvalitet fra eksotiske butikker eller helsekosten e.l.)
  • Olje og smør til steking
  • Utstyr: steketermometer

OBS! Mengden krydder her er tilpasset et helstekt biffstykke, der kantene på biffskivene får et tett lag med krydder. Dersom du skal steke biffskiver anbefaler jeg at du krydrer godt med salt og pepper, og så strør et forsiktig lag basilikum og provencekrydder over biffen. Steketips til biffskriver finner du her!

Slik gjør du:

1. Hvis du skal tine kjøttet, er det viktig å ta seg god tid. Legg kjøttet i den kaldeste delen av kjøleskapet, og beregne god tid. Helst et døgn.

2. Når kjøttet skal stekes skal det være romtemperert. Ta derfor kjøttet ut av kjøleskapet minst en halvtime før du skal steke det. Helst enda lenger.

3. Så må du sette på stekeovnen (over- og undervarme), og da kommer det litt an på hvor godt tid du har. Jeg synes det er greit å steke på 150 grader. Da beregner jeg 30-40 minutters steketid. Velg et sted mellom 100 (ca 2 timer for et 750 grams kjøttstykke) og 200 grader (25 min).

4. Før kjøttet settes i ovnen skal vi steke det kort i pannen. Det gjør vi for å få stekeskorpe. Det «lukker» kjøttsaften inne i biffen under ovnsstekingen, og gir en mye saftigere biff. Tørk av biffene med kjøkkenpapir, det gir en bedre stekeskorpe.

5. Varm stekepannen godt før du har olje i. Ha på sterk varme – men ikke full styrke, da er det lett å svi kjøttet.

6. Ha i rikelig med olje i stekepannen, og la også denne bli god og varm. Ha så en klatt godt smør i pannen. Gni urtesalt og pepper inn i kjøttet.

7. Stek biffen kort (30 – 60 sekunder) på alle sider, til den har fått en liten stekeskorpe. Dersom du skal steke flere kjøttstykker, kan du gjerne la stekepannen vente 30 sekunder mellom hvert kjøttstykke, for å få opp igjen varmen på oljen. Fyll på mer olje og smør hvis det trengs.

8. Ha så basilikum og provencekrydderet på en skjærefjøls, skål eller lignende, og rull biffen i urtene til hele biffen er dekket.

9. Plassere så et steketermometer i kjøttet, slik at at pinnen kommer inn i midten av kjøttet.

10. Ha biffen i en ildfast form, og stek den i ovnen til steketermometeret står på 58 grader (Her kan du bestemme selv. Kjøttet er rødt når kjernetemperaturen er på cirka 55 grader og godt rosa på cirka 60) .

11. Ta så biffen ut av ovnen, og dekk den til med aluminiumsfolie. Her kan den stå å hvile i cirka 15 – 20 minutter. Grunnen til at vi lar den hvile er for å gir en mest mulig saftig biff.

12. Så skjærer du biffen opp i skiver og serverer. Du bestemmer selv om du vil ha tykke eller tynne skiver.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.