Biff Stroganoff

Biff Stroganoff
Stroganof? Stroganoff? Stroganov? Sånn Torogryte? Utansett hvordan du staver det: Stroganoffen er en fest å ha til middag!

Biff Stroganoff er noe jeg forbinder med høsten. En deilig varm gryterett med snadder biffkjøtt, deilig stekt sopp og en rik og fyldig soppsaus passer perfekt til en solrik oktobersøndag eller en mørk novemberkveld når regnet pisker mot vindusruten. Den er sikkert veldig god om våren også, forresten. Denne varianten er litt annerledes enn den vanlige «norske» varianten, men ordentlig godt altså! Den norske stroganoffen er forresten som oftest servert med ris, men potetstappe eller pasta er minst like godt.

Prøv også våre andre middager

 

Du trenger:

Til fire pers

 • 1 kg flatbiff
 • 5 ss hvetemel
 • ½ ts salt
 • ¼ ts hvitt pepper
 • 2 ts paprikapulver
 • 5 ss olje
 • 600 gram sopp (Jeg brukte aroma-champignon), kuttet i tynne skiver
 • 3 fedd hvitløk (presset gjennom hvitløkspressen)
 • 4 ss tomatpure
 • 1,5 dl kjøttkraft (f. eks fra buljongterning)
 • 1 ss worcestershire sauce (kan sløyfes eller dobles alt avhengig av om du liker worcestershire sauce eller ikke)
 • Pyntes gjerne med finhakket persille (kan sløyfes)

 • Serveres med ris, pasta eller potetstappe. Dampet brokkoli og/eller grønne bønner er grønnsaker som passer godt til denne retten

 

Slik gjør du:

1. Skjær biffen i tynne skiver (tynne!) Her kan det være et tips å legge kjøttet i fryseren i en times tid før du skjærer. Da blir kjøttet stivere og lettere å håndtere. Bruk skarp kniv og skjær så tynt som du kan. Kutt skivene i strimler på cirka 1 ½ centimeter og så lange som du foretrekker. Det er ikke noe poeng at alle kjøttbitene er nøyaktig like. Kjøttet bør ligge ute i romtemperatur i cirka 30 minutter før det stekes.

2. Bland mel, salt, hvitt pepper og paprika i en bolle eller en plastpose.

3. Like før du er klar til å steke kjøttet vender du alle kjøttbitene godt i melblandingen. Alt kjøttet må bli godt dekket av mel. (tips fra meg: Ikke la kjøttet ligge for lenge etter det er vendt i melet. Da blir det så krøkkete å få bitene fra hverandre).

4. Finn frem en gryte eller en stekepanne med høy kant og sett varmen på full guffe.

5. Ha i en ss olje i gryten og vent til oljen er så varm at det begynner å ryke av den.

6. Ta en fjerdedel av kjøttet oppi pannen og stek i 2 minutter til kjøttet får en gyllen lekker stekeskorpe. Rør aktivt – hold kjøttet i bevegelse hele tiden, slik at det ikke svir seg.

7. Ta bort kjøttet, tilsett en ny spiseskje med olje, vent til den begynner å ryke og stek ennå en fjerdedel av kjøttet. Gjenta til du er tom for kjøtt. Og du; IKKE ta snarveien her og stek alt kjøttet på en gang. Jeg vet det er fristende, men akkurat på denne retten er denne delen av prosessen veldig viktig!

8. Når det siste kjøttet er fjernet fra gryten kan redusere varmen ned til medium varm. Ha gjerne kjøttet oppi et dørslag eller en sil, slik at den overflødige oljen renner av.

9. Ha i en ny spiseskje olje i gryten og tilsett soppen og hvitløken. Stek dette på medium varm til soppen er myk. Cirka 5 minutter. Du må røre en del for å holde alt i bevegelse.

10. Tilsett tomatpureen og stek i ett minutt til.

11. Så tilsetter du kjøttkraft, rømmen og worcestershire sauce og blander godt.

12. Til slutt vender du inn kjøttet og lar det hele stå i et minutt eller to slik at rømmen og kjøttet får varmen i seg.

13. Pynt med persille og server med ris, pasta eller potetmos.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.