Vi blir alltid fortalt at vi må spise mer bønner og linser og sånt. Og i vinter tok jeg utfordringen – og bestemte meg for å finne de beste oppskriftene med bønner og linser. Denne retten her synes jeg er supergod. Den er god på smak og metter lenge. Digg middag, men jeg bruker dem mest som lunsj: Jeg fryser små porsjonspakker som jeg tar ut av frysen om morgenen – et par minutter i mikroen rundt lunsjtider så har du en sunn, god og mettende lunsj.
PRØV OGSÅ MINE ANDRE OPPSKRIFTER MED BØNNER
Du trenger
Til fire porsjoner
Til bønnekakene:
- 2 bokser med røde bønner (eller en annen farge du liker)
- 1 løk, grovhakket
- 2 hvitløksfedd, most i hvitløkspressen
- 2 egg
- ½ dl potetmel
- 1 ts salt
- ¼ ts kajennepepper
- ½ ts pepper
- Litt olje til stekingen
Til bønne-pytt-i-pannen:
- 4 poteter (300-400 gram) skåret i små terninger (cirka 1*1 cm)
- 1 løk, finhakket
- ½ ss olje
- 1 boks svarte bønner (eller en annen farge du liker)
- 1 liten squash, skåret opp i terninger
- 1 grønn paprika, skåret opp i terninger
- 1 ts salt
- ½ ts pepper
Slik gjør du
Vi begynner med å lage deigen til bønnekakene
1. Skyll de røde bønnene i kaldt vann.
2. Bland løk, bønner og hvitløk – og mos alt til en jevn masse i kjøkkenmaskinen eller med stavmikser.
3. Rør inn egg, potetmel, salt, kajennepepper og pepper.
Deigen er nå ferdig, og kan stekes opp mens pytt-i-pannen står i stekeovnen. Se oppskriftens pkt 9. Deigen tåler forresten fint å stå i kjøleskapet noen timer før du steker dem.
4. Så begynner vi på pytt-i-pannen. Sett ovnen først på 250 grader.
5. Skyll og skrell grønnsakene. Jeg lar skallet være på potetene, men du bestemmer selv.
6. Skyll bønnene godt i kaldt vann.
7. Ha poteter og løk og olje i en ildfast form og stek i ovnen i 10 minutter.
8. Bland så inn resten av ingrediensene og stek i 15 minutter til (mens du steker opp bønnekakene)
9. Stek bønnekakene i olje i en stekepanne på medium varme. Cirka 4 minutter på hver side. Du velger selv hvor store kaker du vil ha – jeg bruker en godt toppet spiseskje per kake. De blir ganske flate under stekingen.
Oppskriften baserer seg på to oppskrifter i boken «Godt for diabetikere – 140 oppskrifter på godt og lettlagd mat» fra Cappelen Damm Faktum forlag.