Brioche

Denne deigen krever mye hevetid, men resultatet blir veldig godt
Mange bruker briochedeig til hamburgerbrød,og det er det en grunn til. Herlige, luftige burgerbrød med sprø stekeskorpe. Nammis!

 

Brioche er et fransk bakverk, der man har tilsatt ekstra veske, smør og egg for å få luftig deig og deilig skorpe. Brioche krever omtanke og lang hevetid, men det er det verdt. Resultatet er et smakrikt, luftig og saftig bakverk som kan brukes til mye. Min favoritt er å bruke dem til burgerbrød, men de er også gode fastelavensboller, rundstykker og pølsebrød

SJEKK UT VÅRE BESTE BURGER-OPPSKRIFTER

Du trenger:

Til 8 (store) brød

  • 2,4 dl vann
  • 3 ss melk
  • 2 ts tørrgjær
  • 2 ½ ss sukker
  • 1 egg
  • 410 gram ekstra finmalt hvetemel (bruk vanlig dersom du ikke har finmalt)
  • 150 gram vanlig siktet hvetemel (hold av de siste 50 grammene til du har eltet noen minutter)
  • 1 ½ ts salt
  • 2 ½ ss smør, romtemerert
  • Pensles med en sammenvispet eggeplomme

Slik gjør du:

1. Varm opp melken og vannet til 25 grader

2. Hell blandingen over i en bolle, og tilsett gjær og sukker. Sett bollen til side og la hvile i fem minutter, slik at ingrediensene rekker å samarbeide litt.

3. Pisk sammen egget og la hvile litt.

4. Bland salt og mel og smuldre smøret i melblandingen.

5. Tilsett gjærblandingen og egget og bland godt.

6. Nå skal deigen eltes (gjerne i kjøkkenmaskin). Poenget med det er å strekke fibrene i deigen, slik at briochen blir best mulig å spise. Elte deigen i noen par minutter og vurdere om du skal tilsette mer mel eller mer veske (vann eller melk). Deigen skal være så fuktig at den akkurat slipper bakebollen.

7. Når du er fornøyd med veskebalansen elter du i 10 – 15 minutter til.

8. Dekk til deigen med et fuktig kjøkkenhåndkle, og la stå lunt i cirka 2-3 timer til deigen er doblet i størrelse. Dette er ganske lenge, og du kan ta deigen enner halvannen time hvis det virkelig haster, men det er verdt ventetiden, altså!

9. Del deigen opp i 8 deler. Jeg bruker kjøkkenvekt for å sikre at alle brødene blir like store.

10. Dersom du har tid, kan deigklumpene gjerne hvile i 10-15 minutter på kjøkkenbenken.

11. Rull sammen deigklumpene til runde boller.

12. Nå skal bollene etterheve sakte under et fuktig kjøkkenhåndkle, helst 2 timer – minimum 45 minutter.

13. Pisk sammen eggeplommen og pensle bollene like før de går i ovnen.

14. Stek brødene på 210 grader I 15 – 20 minutter. Når du setter dem inn, kan du kaste 1 dl med vann i ovnsbunnen for å skape litt damp. Det gir brødene en fin skorpe.

15. La brødene hvile litt på rist før du serverer dem.

En kommentar om “Brioche

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *