Mitt første møte med denne utrolige julebaksten var på en romjulstur til Trysil-pereferien. Det tok ikke lange tiden fra pinnene ble satt på bordet til fatet var tomt. Jeg hadde funnet en ny julekake-favoritt: Disse pinnene var saftige og sprø og velsmakene, og kunne slå knock-out på både pepperkaker og berlinerkranser med bind for øynene. Har du ikke stiftet bekjentskap med brune pinner ennå, er denne julen tiden!
Prøv våre andre juleoppskrifter også
Du trenger
- 400 gr ekte smør
- 400 gr sukker
- 2 egg + 2 eggeplommer
- 2 ss lys sirup
- 1 ts kanel
- 2 ts vaniljesukker
- 2 ts natron
- 600 gr hvetemel
- egg til pensling
TIPS! Noen strør også med hakkede mandler/nøtter. Det gjør ikke jeg.
Slik gjør du
1. Ta alle ingrediensene ut i minst 30 minutter før du begynner å bake. Det er lettere når alt har samme temperatur.
2. Rør smør og sukker kraftig sammen, slik at det blir lyst, luftig og kremete. Bruk gjerne håndmikser i 5-6 minutter.
3. Bland i resten av ingrediensene (bortsett fra melet). Når du skal ha i de to eggeplommene må du skille eggehviten fra eggeplommen. Jeg kakker egget lett på bordet først. Så holder jeg ut den venstre hånden (som om du skulle tigge etter en tier til en kopp kaffe) og har hele egget over de samlede fingrene mine. Så lar jeg eggehviten gli forsiktig mellom fingrene, og har eggeplommen oppi en bolle.
4. Bland i mesteparten av melet (spar gjerne litt).
5. Vurdere om deigen er for tørr eller våt. Deigen skal ikke være klissete – den skal kunne rulles ut – men heller ikke tørr og smuldrete. Bland i mer mel til du er fornøyd.
6. Elt deigen godt, og del den opp i 12 emner.
7. Trill de tolv emnene ut i pølseform, på tykkelse med en wienerpølse.
8. Legg pølsene rett ut på stekepapir (i lengderetningen). Tre-fire pølser per stekebrett er perfekt.
9. Trykk pølsene flate med hånden eller en slikkepott.
10. Pensle stengene med egg. Dersom du er en av dem som bruker mandler oppå, er dette tiden å strø dem på.
11. Stek kakene på øverste rille i stekeovnen på 175 grader i 10 – 12 minutter. De skal bli lysebrune – ikke sjokoladebrune – da blir de for harde.
12. Legg stengene på et flatt (romtemperert) underlag, og la dem hvile 4 minutter etter de har kommet ut av ovnen. Jeg deler dem føst på langs (slik at hver pølse blir til to lange stenger), og så i kortere biter. De er (merkelig nok) mest populære hvis de kommer i litt ulike størrelser – slik at de ser litt hjemmelaget ut.
13. La dem avkjøle seg helt på rist.
14. Lagres i lufttett boks – holder seg i noen uker.
Én kommentar til “Brune pinner”