Butter chicken

Butter chicken
Kanskje den mest kjente indiske retten? Saftig kylling, spennende krydder og masse smak. Nammis!

En full tallerken med dampende varm ris, kremet smaksrik saus og fløyelsmyk grillet kylling står foran meg. Endeling, hjemmelaget versjon av den ur-indiske nasjonalretten. Dette har jeg hatt på planen lenge! Butter chicken er en omfattende rett, men det er det jaggu verdt!! Forresten, denne oppskriften er full av smak, men er ikke veldig sterk. Dersom du vil ha den sterkere må du gjerne bruke med chilipulver og la frøene være igjen i chilien.

Prøv også våre andre indiske retter

Du trenger:

Til 4-6 personer

Første marinade

  • 900 gram kylling (kylingfilet, lårfilet eller en blanding)
  • 1 ts chilipulver
  • 1 ss sitronsaft
  • ½ ts salt

Andre marinade

  • 1,2 dl gresk yoghurt
  • 1 ts gurkemeie
  • 1 ts garam masala
  • 1 ½ ss sennepsolje (eller annen olje, men sennepsolje blir best)
  • 1 ½ ts ingefærpure (kan erstattes med finhakket fersk ingefær – det gjorde jeg)
  • ½ ts hvitløkspure (kan erstattes med fersk, finhakket hvitløk – det gjorde jeg)
  • 3 ss olje
  • Cirka 10 grillspyd

Sausen

  • 10 mandler, skåldene, skrelte og finhakkede
  • 3 ss smeltet smør
  • 2 ss olje
  • 4 grønne kardemommekapsler
  • 2 svarte kardemommekapsel
  • 1 kanelstang
  • 2 nelliker
  • 9 fedd hvitløk, presset gjennom hvitløkspressen
  • 2,5 ss fersk ingefær, finhakket
  • 3 grønne chili (frøløse og finhakket)
  • 2 bokser med hermetiske tomater
  • ½ ss chilipulver (kan erstattes med kajennepepper)
  • ½ ts salt
  • 3 dl kokende vann
  • ½ ss sukker
  • 1,2 dl kremfløte (+ 2 ss til helt til slutt)
  • 1 ts garam masala

Pynt

  • Pyntes med finhakket fersk koriander og 2 ss fløte (kan sløyfes)

Tilbehør

  • Severes med ris, nanbrød, raita, salat og gjerne litt vannmelon


Slik gjør du

OBS! Husk god håndhygiene når du håndterer rå kylling. Vask hendene ofte og ikke bruk kjøkkenutstyr som har vært i kontakt med rå kylling til noe annet før det er vasket!

Første marinade

1. Tørk av kjøttet med et kjøkkenpapir som ikke loer, og kutt det opp i store biter/terninger. Størrelsen kan være slik at bitene skal skjæres i to mens man spiser.

2. Strø 1 ts chilipulver, 1 ss sitonsaft, ½ ts salt og over kyllingen og bland godt.

3. La stå å hvile i 20 minutter. Gjerne dekket til med plast i kjøleskap.

Andre marinade

4. Ha alle ingrediensene i en bolle og bland godt. Hvis du bruker sennepsolje (og det anbefaler jeg at du gjør) vil det lukte ganske intenst av sennep nå. Det blir ikke like intenst når måltider er ferdig.

5. Ha så marinaden over kyllingen og bland godt slik at alle kyllingbitene er dekket av marinaden.

6. Ha den marinerte kyllingen i en forseglbar plastpose eller lufttett boks, og la marinere videre i kjøleskapet. Minimum er 3-4 timer, men over natten er best.

7. Når kyllingen er ferdig grillet tar du dem over på grillspyd.

8. Grill kyllingen på ganske sterk varme i 3 minutter på hver side (Men pass på – de skal få litt stekeskorpe men må ikke bli for svidde. Med en gang du har lagt dem på grillen pensler du på et lag med olivenolje. Oljen drypper ned på grillen og skaper litt flammer. Det gir en kjempefin smak på kjøttet. Gjør det samme like etter du har snudd dem. Etter seks minutter har kyllingen fått skorpe, men er ikke gjennomstekt. Det gjør ingenting, for de skal varmes ferdig like før servering. Lagre de ferdige grillspydene under litt plast eller i kjøleskap til de skal oppi gryten.

Har du ikke grill? Kyllingen kan også varmes 10 minutter i stekeovnen på 200 grader.

Sausen

9. Nå skal vi lage sausen som kyllingen skal varmes i. Begynn med å gjøre mandlene klare. Kok dem i fem minutter og la dem kjølne litte granne. Så tar du bort skallet på dem og lar dem tørke litt. Dette kan du gjøre lang tid i forveien, til og med dagen før. Finhakk mandlene og sett dem til side.

10. Så gjør du klar alt som skal gjøres klart: Smelt 3 ss smør på svært lav varme, Press 9 hvitløksfedd gjennom hvitløkspressen, finhakk 2,5 ss fersk ingefær og fjerne frøene på 3 grønne chili og fjerne frøene på dem (Her bruker jeg plasthansker for å unngå chilifingre). Dette er ganske mye smaker, men de balanserer hverandre fint, og blir ikke for sterkt)

11. Finn frem en stor gryte og ha oppi 2 ss olivenolje, 4 grønne kardemommekapsler, 2 svarte kardemommekapsler, 1 kanelstang og 2 nelliker. Sett varmen på medium varme i 3-4 minutter til det begynner å frese og lukte godt.

12. Tilsett så hvitløk, ingefær og de grønne chiliene. Stek videre i 8 minutter på medium varme. Poenget her er at alt skal bli gyllent og mykt, så det må ikke være for varmt. Det skal ikke svi seg, dette her, så hold varmen på medium.

13. Tilsett 2 bokser med hermetiske tomater, ½ ss chilipulver og ½ ts salt. Kok opp og la småputre i 20 minutter.

14. Fjerne kanelstangen og bruk stavmikser til å mikse resten til en jevn blanding. Ha kanelstangen tilbake igjen i gryten.

15. Kok opp 3 dl vann og tilsett sammen med mandlene. Rør godt og kok opp. La stå å småputre i 15 minutter.

16. Tilsett ½ ss sukker (dette er for å balansere tomatenes syrlighet) og 3 ss smeltet smør (prøv å bare bruke det blanke i smøret) og bland godt.

17. Ta kyllingen løs fra grillspydene og tilsett kjøttet i gryten.

18. La småputre i 10 minutter. Nå passer det veldig godt å sette risvannet på koking, sette ovnen på til nanbrødene og kutte opp salat og vannmelon.

19. Når det har putret i 10 minutter tilsetter du 1,2 dl kremfløte og 1 ts garam masala og blander godt. La blandingen stå å småputrei fem minutter til.

20. Like før servering tilsetter du 2 ss kald fløte og drysser over finhakket koriander. Dette kan sløyfes hvis du ikke gidder.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *