Det var nyttårsaften og vi skulle kjøre fondue. – Åh, da må vi ha sånne sauser til, sa Madammen. – Hæ? Sauser? Er ikke dette kjøtt og grønnsaker som blir spiddet og dyppet i kokende olje, undret jeg. – Jo, men halve poenget er jo å ha noe gøye sauser å dyppe kjøttet i, forklarte Madammen. Her i huset liker vi å dyppe kjøtt i ting, så jeg var med på leken. Her er seks dipsauser som passer godt til fondue, grillfester, og alt av stekt kjøtt. Anbefales!
PRØV OGSÅ MINE ANDRE DIPSAUSER
Et par notater:
- Dersom du lager alle seks, bør du beregne cirka 45 – 60 minutter.
- Alle kan lages i forkant og lagres i kjøleskapet til du skal servere.
- Bruk gjerne lignende krydder og smaker fra skuffer, skap og kjøleskap om du synes det blir litt mange ingredienser å kjøpe.
- Smak på alle sausene og sjekk om de trenger mer salt, pepper eller andre smaker.
Handleliste til alle sausene
(Inkl. noen tips til hvordan du kan spare litt.)
- 1 løk
- 2 ss olivenolje
- 1 ss sesamolje (kan strengt tatt erstattes med vanlig olivenolje)
- 1 liten boks tomatpure
- 7 ss eddik (vanlig hvit mateddik eller hvitvinseddik)
- 2 ss risvineddik (kan strengt tatt erstattes med vanlig hvit mateddik eller hvitvinseddik)
- 1 bunt fersk koriander
- 7 ss sukker
- 4 dl/400 gram majones
- 10 ss naturell yoghurt
- 1 vårløk
- ¾ ts karripulver
- 2 ts sambal olek
- 1 rød chili (kan erstattes med en ts sambal olek)
- 1 sitron
- 4 fedd hvitløk
- 1 cirka 300-gramsboks med hermetiske kikerter (cirka 200 gram rene kikerter)
- 1 dl honning
- ½ dl sterk sennep
- Salt og pepper
Løk- og tomatdip med eddik og majones
Du trenger:
- 1 løk, hakket
- 2 ss olivenolje
- 4 ss tomatpure
- 2 ss eddik (vanlig hvit mateddik eller hvitvinseddik)
- 1 ss sukker
- 4 ss majones
Slik gjør du: Hakk løken og stek den i olje på medium varme til løken er myk. Ha i tomatpure, eddik og sukker og stek i tre minutter til. La kjøle seg ned (vent gjerne til du har laget de andre sausene) og bland inn majonesen. Serveres kald eller romtemperert
Karrisaus
Du trenger:
- 4 ss majones
- 4 ss naturell yoghurt
- ¾ ts karripulver
Slik gjør du: bland alt og rør godt. Serveres kald eller romtemperert
¨
Asiatisk dipsaus
Du trenger:
- 4 ss eddik
- 2 ss risvineddik (kan strengt tatt erstattes med vanlig hvit mateddik eller hvitvinseddik om du ikke har)
- 1 bunt finhakket fersk koriander, finhakket
- 1 vårløk, finhakket
- 1 ts sambal olek
Slik gjør du: Hakk det som skal hakkes, bland alt og rør godt. Serveres kald eller romtemperert
Hvitløksdip med kikerter
Du trenger:
- 1 cirka 300-gramsboks med hermetiske kikerter (cirka 200 gram rene kikerter), skylt godt
- 6 ss naturell yoghurt
- 1 ss sitronsaft
- 2 fedd hvitløk, most eller finhakket
- 2 ts (+ 1 ts til pynt) sesamolje til pynt (du kan bruke en annen god matolje isteden)
- 1 rød chili, frøløs og finhakket (eller en ts med sambal olek)
- 1 ts sukker
- 1 ts eddik (vanlig hvit mateddik eller hvitvinseddik)
- ½ ts salt
- ½ ts pepper
Slik gjør du: Ha alle ingrediensene i en blender og miks til alt er én jevn masse. Pynt gjerne med sitronbiter, 1 ts sesamolje og fersk pepper. Serveres kald eller romtemperert
Honning- og sennepsdip
Du trenger:
- 1 dl honning
- ½ dl sterk sennep
- ½ ts salt
- ½ ts pepper
Slik gjør du: bland alt og rør godt. Serveres kald eller romtemperert
Hvitløksdip med sitron
Du trenger
- 2,5 dl majones
- 1 ss sitronsaft
- 2 fedd hvitløk, most eller finhakket
- 1 ts sambal olek
- ½ ts salt
- ½ ts pepper
Slik gjør du: bland alt og rør godt. Serveres kald eller romtemperert