Dipsaus til kjøtt (fondue, grillmat og stekt kjøtt)

Seks sauser klar til servering
Seks deilige skarpe dipsauser med tydelig smaksprofil setter en deilig smak til stekt kjøtt. Nammis!

Det var nyttårsaften og vi skulle kjøre fondue. – Åh, da må vi ha sånne sauser til, sa Madammen. – Hæ? Sauser? Er ikke dette kjøtt og grønnsaker som blir spiddet og dyppet i kokende olje, undret jeg. – Jo, men halve poenget er jo å ha noe gøye sauser å dyppe kjøttet i, forklarte Madammen. Her i huset liker vi å dyppe kjøtt i ting, så jeg var med på leken. Her er seks dipsauser som passer godt til fondue, grillfester, og alt av stekt kjøtt. Anbefales!

PRØV OGSÅ MINE ANDRE DIPSAUSER

Et par notater:

  • Dersom du lager alle seks, bør du beregne cirka 45 – 60 minutter.
  • Alle kan lages i forkant og lagres i kjøleskapet til du skal servere.
  • Bruk gjerne lignende krydder og smaker fra skuffer, skap og kjøleskap om du synes det blir litt mange ingredienser å kjøpe.
  • Smak på alle sausene og sjekk om de trenger mer salt, pepper eller andre smaker.

 

Handleliste til alle sausene

(Inkl. noen tips til hvordan du kan spare litt.)

  • 1 løk
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ss sesamolje (kan strengt tatt erstattes med vanlig olivenolje)
  • 1 liten boks tomatpure
  • 7 ss eddik (vanlig hvit mateddik eller hvitvinseddik)
  • 2 ss risvineddik (kan strengt tatt erstattes med vanlig hvit mateddik eller hvitvinseddik)
  • 1 bunt fersk koriander
  • 7 ss sukker
  • 4 dl/400 gram majones
  • 10 ss naturell yoghurt
  • 1 vårløk
  • ¾ ts karripulver
  • 2 ts sambal olek
  • 1 rød chili (kan erstattes med en ts sambal olek)
  • 1 sitron
  • 4 fedd hvitløk
  • 1 cirka 300-gramsboks med hermetiske kikerter (cirka 200 gram rene kikerter)
  • 1 dl honning
  • ½ dl sterk sennep
  • Salt og pepper

 

Løk- og tomatdip med eddik og majones

Du trenger:

  • 1 løk, hakket
  • 2 ss olivenolje
  • 4 ss tomatpure
  • 2 ss eddik (vanlig hvit mateddik eller hvitvinseddik)
  • 1 ss sukker
  • 4 ss majones

Slik gjør du: Hakk løken og stek den i olje på medium varme til løken er myk. Ha i tomatpure, eddik og sukker og stek i tre minutter til. La kjøle seg ned (vent gjerne til du har laget de andre sausene) og bland inn majonesen. Serveres kald eller romtemperert

Karrisaus

Du trenger:

  • 4 ss majones
  • 4 ss naturell yoghurt
  • ¾ ts karripulver

Slik gjør du: bland alt og rør godt. Serveres kald eller romtemperert

¨

Asiatisk dipsaus

Du trenger:

  • 4 ss eddik
  • 2 ss risvineddik (kan strengt tatt erstattes med vanlig hvit mateddik eller hvitvinseddik om du ikke har)
  • 1 bunt finhakket fersk koriander, finhakket
  • 1 vårløk, finhakket
  • 1 ts sambal olek

Slik gjør du: Hakk det som skal hakkes, bland alt og rør godt. Serveres kald eller romtemperert

Hvitløksdip med kikerter

Du trenger:

  • 1 cirka 300-gramsboks med hermetiske kikerter (cirka 200 gram rene kikerter), skylt godt
  • 6 ss naturell yoghurt
  • 1 ss sitronsaft
  • 2 fedd hvitløk, most eller finhakket
  • 2 ts (+ 1 ts til pynt) sesamolje til pynt (du kan bruke en annen god matolje isteden)
  • 1 rød chili, frøløs og finhakket (eller en ts med sambal olek)
  • 1 ts sukker
  • 1 ts eddik (vanlig hvit mateddik eller hvitvinseddik)
  • ½ ts salt
  • ½ ts pepper

Slik gjør du: Ha alle ingrediensene i en blender og miks til alt er én jevn masse. Pynt gjerne med sitronbiter, 1 ts sesamolje og fersk pepper. Serveres kald eller romtemperert

Honning- og sennepsdip

Du trenger:

  • 1 dl honning
  • ½ dl sterk sennep
  • ½ ts salt
  • ½ ts pepper

Slik gjør du: bland alt og rør godt. Serveres kald eller romtemperert

Hvitløksdip med sitron

Du trenger

  • 2,5 dl majones
  • 1 ss sitronsaft
  • 2 fedd hvitløk, most eller finhakket
  • 1 ts sambal olek
  • ½ ts salt
  • ½ ts pepper

Slik gjør du: bland alt og rør godt. Serveres kald eller romtemperert

Et bord med oppkuttet kjøtt og grønnsaker til fonduemiddag
Sausene skulle brukes til gjestebud på nyttårsaften. Vi hadde gjort klart et bord fullt av grønnsaker og kjøtt til fonduegrytene. Hadde masse barnevennlige alternativer også
Reservebenken som ikke ble brukt.
Trengte jo ikke akkurat disse.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.