Elgstek

Elgstek
Det var siste dagen i (h)elgen, men vi var slett ikke på (f)elgen, for inn i ovnen skulle altså elgen.

Jeg kommer ikke fra en jakt-familie, så dette med elgstek har alltid fremstått som litt eksotisk og spennende og eksklusivt. Så når elgstek står på menyen er det alltid litt ekstra høytidsstemning rundt bordet. Et deilig, saftig og velsmakende kjøttstykke med en deilig saus, digge poteter og noe dampede grønnsaker. Nydelig! Og restene kan brukes både som tacofyll eller pålegg eller lapskaus.

PRØV OGSÅ VÅRE ANDRE STEKER

 

Hvilke poteter skal du servere til? Her er lenke til mine potetretter.
Jeg brukte hasselbackpoteter (lenke) som dagens tilbehør, og det var knallgodt. Jeg satte dem inn da det var cirka 75 minutter igjen av steketiden, og da steken ble tatt ut av ovnen, satte jeg temperaturen opp på 250 grader i 20 minutter mens steken hvilte. Da ble de perfekt stekte.

 

Du trenger:

 • 1 elgstek på cirka 1 ½ kg (ferdig tint)
 • Cirka 2 ss smør til steking
 • 2 ts salt
 • 1 ts pepper

 

Hvis du skal lage saus av kraften:

 • 1 ss einebær
 • 1 ss tørket oregano
 • 1 purre
 • 1 stk løk
 • ½ sellerirot
 • 1 stor gulrot
 • 5 dl vann

 

Slik gjør du:

1. Hvis du bruker fryst stek, kan du la steken tine sakte og rolig innerst i kjøleskapet 2-3 netter før du skal tilberede den. Alternativt kan du pakke den godt inn i en pose og tine den i lunkent/kaldt vann.

2. La steken ligge ute i romtemperatur en times tid, slik at den får romtemperatur

3. Sett ovnen på med over og undervarme. Det er opp til deg hvor varmt du vil ha den. Jo lavere temperatur, jo bedre smak men også lengre tid. Jeg brukte 150 grader, da trenger den to timer i ovnen.

4. Tørk godt av steken med et kjøkkenpapir som ikke loer.

5. Dersom steken ikke allerede er godt surret, kan du binde den opp med hyssing, for å sikre at den skal holde en fin form gjennom tilberedningen. Surr hyssingen rundt steken, stram til og knyt for hver 2-3 centimeter (på langsiden).

6. Gni hele steken inn med pepper og salt.

7. Før steken går i ovnen skal den få litt stekeskorpe, slik at kjøttkraften holder seg inne i kjøttet og steken blir saftig. Ha smør i en stekepanne og guff godt på med varme. Brun steken på høy varme i 1 – 2 minutter på hver side, slik at hele steken er dekket av en deilig mørkebrun stekeskorpe.

8. Plassere så steketermometeret i midten av den tykkeste delen av steken. Med elgstek er det heldigvis ganske lett.

9. Plasser steken på en rist over en ildfast form (viktig at kraften har et sted å renne). Dersom du planlegger å lage saus av kraften, legger du rotgrønnsaker, løk og urtene under risten og fyller på med vann).

10. Så er det inn i ovnen med seg. Hvor lenge? Det kommer an på hvordan du vil ha den. Når steketermometeret viser 60 grader er den veldig rosa, 65 er ganske rosa/medium og på cirka 70 grader er den helt gjennomstek. Jeg gikk for 65 grader, og var veldig fornøyd.

11. Så snart steken har nådd ønsket temperatur, tar du den ut av ovnen, fjerner steketermometeret og pakker den inn i sølvfolie. La steken hvile 20 – 30 minutter før du skjærer i den – da blir den saftig og super.

11. Sil av kraften hvis du skal lage sausen. Grønnsakene kan du kaste, de har gjort sitt.

12. Serveres sammen med poteter, saus og noe passende tilbehør.

 

Saus til elgstek
El(g)evillt godt!

 

 

 

Én kommentar til “Elgstek

 1. Tilbaketråkk: Smørbakte grønnsaker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.