Empanadas er en tradisjonsrik rett med rike og varierte tradisjoner fra en rekke land. Emapanda kan løst og upresist oversettes til «brød som er brettet rundt kjøtt» og er i slekt med lignende retter som calzone. De første oppskriftene dukket opp i kokebøker på begynnelsen av 1500-tallet. I mange land er har de fleste familier sin helt egen empanada-oppskrift. Dette er min første, men den ble ganske god!
Du trenger
Nok til 8 empanadas
Til deigen
- 340 gram mel
- ½ ts salt
- 115 gr smør
- 1 egg
- 2,5 dl vann
- 1 ss hvit eddik
Til fyllet
- Kjøttet fra en grillet kylling, eller kalkun (cirka 350 gr.), hakket i terninger
- 2 chili – finhakket
- 1 ss olivenolje
- ½ løk – finhakket
- 2 knuste fedd hvitløk
- 2 bokser med hermetiske tomater
- 80 gram ost, revet
Slik gjør du:
Deigen:
1. Bland mel og salt
2. Smuldre smøret i melet
3. Pisk sammen egg, vann og eddik i en bolle og bland med melet
4. Bland alt sammen, til alt er så vidt blandet. Her skal det ikke eltes lenge
5. Rull sammen deigen, og pakk den inn i plastfolie. La hvile i kjøleskapet i minst en time
6. Del deigen i 8 deler
7. Kjevle ut hver deig til en flat runding (omtrent som en tortilla)
8. Ha kjøttfyll i midten av rundingene
9. Brett den ene halvdelen av rundingen over den andre, slik at det ser ut som en halvmåne eller en tortilla
10. Den ytterste centimeteren av halvmånen skal være uten fyll, slik at deigdelene er i direkte kontakt. Bruk en gaffel til å presse deigen sammen. Da får du et fint mønster. Langsiden, eller diameteren, skal ikke ha gaffelmønster
11. Stek på 225 i cirka 20 minutter, til deigen er sprø og gylden. De er helt greie når de kommer rett fra ovnen, men de er utrolig mye bedre lunken eller kald.
Slik lager du fyllet:
1. Ha alle ingrediensene i en gryte og varm opp