
En sein og hustrig høstkveld kom temaet dessert på dagsorden. Vi hadde nettopp spist en deilig høstmiddag med rotgrønnsaker og nakkekoteletter og nå måtte vi ha noe dessert. Praten ble raskt penset over på eplelageret vårt. En haug full av syrlig og velsmakende potensiell høstmagi. Vi måtte neste prøve en ny eplekakeoppskrift til dessert. Vi fant en oppskrift som vi pimpet opp med hjemmelaget vaniljekrem og dobbel eplemengde. Resultatet ble helt nammis!
Se våre andre kake-oppskrifter her
Du trenger:
Til bunn:
- 3 egg, medium størrelse
- 2,5 dl sukker
- 2,5 ts bakepulver
- 5 dl hvetemel
- 1 ½ dl matfløte
- 75 g smør (bruk ekte smør), smeltet og helst litt avkjølt
Fyll:
- 5 dl vaniljekrem – min oppskrift på vaniljekrem finner du her (åpnes i nytt vindu)
- 450 gr epler (gjerne norske, syrlige. Veid etter de er skrelt og kjernene er fjernet)
- Krydres med: Kanel og sukker
Slik gjør du
1. Jeg ville begynt med å lage vaniljekremen, slik at den er klar.
2. Sett ovnen på 180 grader. Bruk over- og undervarme – ikke varmluft.
3. Så begynner vi på selve kaken. Ha egg og sukker i bakebollen, og pisk det til eggedosis (Eggedosisen er ferdig etter cirka fem minutters pisking. Da er dosisen luftig og fin og alt sukkeret er løst opp).
4. Bland mel og bakepulver i en egen bakebolle.
5. Bland det smeltede smøret med fløten.
6. Bland det tørre og det våte litt og litt inn i eggedosisen, mens du rører godt hele tiden.
7. Ha deigen i en godt smurt rund kakeform.
8. Fordel vaniljekremen på toppen av deigen. Pass på at det også er godt med krem på sidene, og ikke bare i midten.
9. Fjern kjernen i eplene og skjær dem opp i biter eller skiver. Dersom du er pingle, kan du fjerne skallet, men jeg synes det er kjekt å beholde på eplene.
10. Krydre eplene med masse kanel og sukker og bland godt.
11. Fordel eplebitene rundt om på hele kaken. Det skal være masse eple i denne kaken.
12. Stek kaken på rist midt i ovnen ved 180°C i en time. Det kan være litt utfordrende med så lang steketid, fordi hver stekeovn varierer litt i hvor sterkt den steker. Du kan derfor trenge lengre og kortere steketid. Du må derfor passe på å være ekstra nøyaktig når du stiller inn ovnen, og så må du sjekke kaken ofte etter cirka 45 minutters steketid. Stikk en kakepinne (eller grillpinne eller noe tynt og langt) ned i midten av kaken. Dersom den kommer opp uten kakerester, er kaken ferdig. Dersom kaken blir for mørk på toppen kan du dekke den til med noe sølvfolie eller bakepapir.
13. Kaken kan selvsagt spises nesten med én gang den kommer ut av ovnen, men den er best hvis den får noen timer til å kjøle seg ned og slappe av litt før den serveres. Og da gjerne med en god vaniljeiskrem.