Erter, kjøtt og flesk

Erter, kjøtt og flesk

En skikkelig rotnorsk klassiker: Saftige gule erter og deilig salt svinekjøtt servert med frisk kålrotstappe. Nammis!

Erter, kjøtt og flesk er noe jeg bare kjenner fra juleheftene om Stomperud. På mitt barndoms Vestland stod nemlig ikke sånne ting på menykartet, så jeg har alltid lurt på hva dette egentlig er for noe. Så da Madammen krevde erter, kjøtt og flesk så snart vi hadde passert høstjevndøgn ble jeg nervøs og spent på samme tid. Men jaggu smakte dette supergodt! Enkelt var det også.

Prøv også våre andre middager

Du trenger

til fire pers

  • 500 gr tørkede, gule erter
  • 2-3 kg svineknoke
  • 1 løk
  • vann
  • ¼ ts pepper
  • Serveres med: Kokte poteter og kålerabistappe

TIPS! Som all annen norsk tradisjonsmat finnes det selvsagt 1000 varianter av erter, kjøtt og flesk. Så føler du at noe mangler eller er feil? Følg magefølelsen og gjør det slik du føler det blir riktigst.

Slik gjør du

1. Legg ertene i vann over natten (etter anvisningene på pakken).

2. Sjekk om svineknoken du har kjøpt må bløtlegges .

3. Grovhakk løken og ha oppi en stor gryte sammen med ertene, pepper og svineknoken.

4. Fyll på med vann til alt er dekket.

5. Kok opp.

6. La koke i cirka 2 – 2 ½ timer. Innimellom (særlig i starten) skal du «skumme» gryte. Bruk en skje og fjern skummet som ligger seg på toppen av kokevannet. Da får du en klarere kraft.

7. Etter 2 – 2 ½ timers koking tar du ut svineknokene av gryten og skjærer bort beinet. Kutt opp kjøttet i passende biter og ha oppi gryten igjen.

8. Smak til og se om du trenger noe salt eller pepper.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.