Falafler

Ferdige falafler, med pitabrød og grønnsaker i bakgrunnen
Sprø på utsiden – luftige og friske på innsiden. Superdigg og sunn vegetarmiddag! Nammis!

Dette er en rett jeg har hatt lyst til å lage selv lenge, men av en eller annen grunn har jeg gruet meg litt. Jeg så liksom for meg at det skulle være så komplisert og krøkkete, men det var de jo slett ikke. Dette var ganske rett frem og enkelt og supergodt. Man må jo ikke lage pitabrødene selv – de selger visst ferdige på butikken. Og hvis man vil gjøre det enda sunnere trenger man jo faktisk ikke pitabrød i det hele tatt. Falaflene i seg selv er supergode som de er. Sprø på utsiden, fersk og luftige på innsiden.

PRØV OGSÅ MINE ANDRE VEGETARRETTER

Du trenger

Til cirka 15 – 20 falafler

 • 400 gram tørkede kikerter *
 • 4 fedd hvitløk, most
 • 1 løk, finhakket
 • ½ brokkoli – grovhakket
 • 1 bunt fersk koriander, hakket
 • 1 bunt bladpersille, hakket
 • 1 ts spisskummen
 • 1 ts bakepulver
 • 1 ts pepper
 • ½ ts salt
 • Olje til steking

Serveres med: pitabrød, tahinisaus, ferske grønnsaker (løk, agurk, tomat, mais, oliven, chili – det du liker) og gjerne en sterksaus om du vil ha.

* Det anbefales at du tar deg tid til å bruke tørkede kikerter og har dem i vann over natten. Sånne hermetiske er visst for fuktige, og da vil du slite litt med at falaflene faller fra hverandre.

Slik gjør du

1. La kikertene ligge i vann over natten (minst 12 timer). Kikertene trekker til seg mye vann og blir dobbelt så store underveis, så beregne god plass og bruk masse vann.

2. Skyll av kikertene og kast skyllevannet.

3. Ha kikertene i blenderen og blend dem i et par sekunder.

4. Så tilsetter du resten av ingrediensene i blenderen og kjør den til alt er en jevn masse. Men kjør så kort som mulig, hvis det blir for finmalt vil du slite med å få falaflene til å holde sammen under stekingen.

5. Så former du deigen til falafel-form. Lag en kule av deig og trykk den litt flat, slik at den får plass i håndflaten din. Noen liker dem litt runde, noen liker dem ganske flate – du velger selv! Gjør klar alle kakene før du begynner å steke.

Falafel på et stekebrett
Jeg former kuler i håndflaten og presser dem ganske flate før jeg steker dem.

6 Stek falaflene i olje på stekepannen. Jeg bruker godt med olje – falaflene trekker ikke til seg så mye under stekingen, men du kan justere ned om du vil ha minst mulig fett. Bruk ganske varm panne (styrke 7 av 9 på min komfyr) og tre minutter på hver side. Da har falaflene fått god, sprø og temmelig mørk stekeskorpe, mens innsiden fortsatt er luftig og frisk.

Ferdig måltid
Serveres helst så fort som mulig. Kan helt fint fryses eller varmes i mikroen til rester dagen etter, men da forsvinner sprøheten.

 

Baserer seg på en oppskrift fra feastingathome.com

Én kommentar til “Falafler

 1. Mums Det ser riktigt gott ut med en falafel i pitabröd. Jag har gjort falafel hemma tidigare, men tycker att jag inte riktigt fick till den goda smaken. Ska nog testa med lite bakpulver, det kanske var det som saknades.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.