Ja, jeg vet! Jeg har en del lasagneoppskrifter her på bloggen. Blir jeg ikke lei?? Sorry, men lasagne er så utrolig digg – og de forskjellige oppskriftene oppfyller forskjellige lasagnehumør og lasagnebehov. Så her er enda en. Her er målet en stor lasagne som kan mette mange med masse mild smak, mye grønnsaker, grov pasta og lite salt. Stor er den også, og resten egner seg veldig godt i fryseren til en kjapp middag en dag tiden er knapp. Og så må den være god. Kort sagt en familievennlig lasagne.
SJEKK OGSÅ VÅRE ANDRE LASAGNE-OPPSKRIFTER
Du trenger:
Til en stor langpanne
Til kjøttsausen
- 800 gr karbonadedeig
- 5 gulløk
- 5 gulrøtter
- 200 gr persillerot
- To bokser hermetiske tomater
- 180 gr tomatpure
- 2 ss olje
- 1 dl vann
- 1 ss timian (tørket – kan erstattes med 3 ss fersk timian som er hakket)
- 1 ½ ss oregano (tørket – kan erstattes med 5 ss fersk oregano som er hakket)
- 1 hakket bunt fersk basilikum (Kan erstattes med 1 ½ ss tørket)
- 3 klyper muskatnøtt (Det du får presset mellom tommelfingertuppen og pekefingertuppen)
- ½ ts salt
- ½ ts pepper
Ostesausen
- 1 liter h-melk
- 5 ss hvetemel
- ½ ts salt (kan sløyfes helt)
- ¼ ts pepper
- ¼ ts muskatnøtt
- 2 dl revet ost (velg den du liker best)
Til monteringen
- En stor ildfast form med plass til 6 pastaplater
- 18 pastaplater (gjerne fullkorn)
- 250 gram revet ost
- 2 kuler fersk mozzarella, skåret i tynne skiver
- Litt pepper til toppen
Slik gjør du
1. Sett ovnen på 200 grader
Kjøttsausen
2. Vask, skrell, og riv gulrøttene og persilleroten på den grove siden av rivjernet.
3. Skrell løken, og kutt den opp i små terninger
4. Varm de to skjeene med olje i en stekepanne på medium varme, og stek løken i 5 – 10 minutter til den er gyllen og blank. Løken skal ikke få noe stekeskorpe her, så skru ned varmen hvis det blir for varmt.
5. Når løken er gyllen og blank kan du skru opp varmen litt og tilsette karbonadedeigen.
6. Hakk karbonadedeigen godt opp i små biter mens du steker den. Jo finere biter du har, jo jevnere blir kjøttsausen. Dette handler litt om smak og behag – og du velger selv.
7. Når du er fornøyd med kjøtthakkingen blander du inn gulrøttene og persilleroten.
8. Så rører du inn resten av ingrediensene som skal i kjøttsausen.
9. Bland godt og kok opp på mild varme.
10. La småkoke i 15 – 60 minutter (kommer an på hvor god tid du har – jo lenger jo bedre). Smak til mot slutten av koketiden for å se om du skal tilsette mer krydder. Mens kjøttsausen koker, kan du lage klar den hvite sausen.
Ostesausen
11. Kok opp 7 dl melk på forsiktig varme
12. Rist eller pisk sammen resten av melken med melet. Bruk gjerne et gammelt syltetøyglass med lokk og rist i vei.
13. Når melken koker og meljevningen er klumpfri (det med klumpfri er litt viktig, altså) Rører du jevningen forsiktig ut i sausen. Her er også målet å unngå klumper, så rør godt hele tiden og bland i litt og litt og litt. Er du allikevel uheldig, og får mange klumper, kan du helle blandingen gjennom en sil.
14. Kok opp igjen og la det hele småkoke i cirka fem minutter. Dette er for at melsmaken skal forsvinne.
15. rør inn krydderne og smak til om du trenger mer krydder
16. Så rører du inn osten
Montering
17. Ha et tynt lag ostesaus i bunnen av den ildfaste formen.
18. Så legger du tre lag med pastaplater, bolognese og ostesaus.
19. Lasagnaen toppes med et jevnt lag med revet ost. Fordele mozzarella-skivene jevnt utover osten og dryss litt pepper på til slutt.
20. Stekes midt i ovnen i cirka 25 – 30 minutt til osten blir gyllen. Dekk til med et lag aluminiumsfolie underveis dersom du synes den blir for mørk på toppen.
21. La lasagnaen hvile i cirka ti minutter før du serverer den. Rundstykker (LENKE) og salat er bra tilbehør til lasagne.