Fårikål

Fårikål
En tallerken dampende fersk fårikål med årets lam, deilig kål og knaskende pepperkorn! Nammis!

Fårikål er en av Madammens absolutte favorittmiddager, så når årets lam endelig kommer i butikken er det bare til å finne frem den store gryten og gjøre seg klar for fårikålfest. Det er en fantastisk følelse når fårikålduften brer seg sakte utover i huset og skaper kjempestemning før alt omsider kommer på tallerkenen. Dampende saftig lammekjøtt som løsner fra beinet, smaksrik kål og deilige pepperkorn. Nammenam!

Prøv også våre andre norske tradisjonsretter

TIPS! Lag like gjerne dobbel porsjon. Fårikål er nesten enda bedre dagen etter

 

Du trenger:

Til fire personer

  • 1 ½ – 2 kg fårikålkjøtt
  • 1 ½ kg hodekål
  • 4 ss hvetemel (kan sløyfes)
  • 2 ts salt
  • 2 ss hele pepperkorn
  • 4 dl vann

TIPS! Jeg kjøper ofte en blanding av lammekjøtt: litt fårikålkjøtt, lammebog og lammelår i skiver og putter alt i gryten. Det gir en fin variasjon av fett og rent kjøtt noe som bedrer både smaken og spiseopplevelsen

 

Slik gjør du

1. Skyll kålen og kutt den opp i biter. Du kan selv velge hvor store biter du ønsker

2. Legg et lag kjøtt i bunnen av gryten. Velg stykker med mye fett, og lett fettet ned mot bunnen. Dersom du har veldig magert kjøtt, kan du smelte en spiseskje smør og ha i bunnen.

3. Legg så kjøtt og kål lagvis i gryten. Ha ½ ts salt, ½ ss pepperkorn og 1 ss hvetemel over hvert lag med kål. Hvetemelet gir en litt jevnere saus – og ikke alle bruker det. Du kan helt fin sløyfe dette punktet.

TIPS! For dere galninger som ikke liker hele pepperkorn, kan du gjerne samle pepperne i en sånn pepperkorn-beholder som du tar ut før servering.

4. Hell vannet i bunnen av gryten og kok opp på lav varme.

5. La småputre på lav varme i 2-3 timer (Jeg synes det blir best med tre timer). Sjekk gryten ofte og hør at det vannet putrer. Det må koke slik at alt damper, men ikke for sterkt, slik at vannet fordamper. Dersom du går tom for vann er det bare til å fylle på mer.

6. Serveres dampende varmt med poteter. Pynt gjerne med finhakket persille.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.