Fastelavnsbolle med gulkakefyll

Fastelavnsbolle
Jeg elsker fastelavnsboller og jeg elsker gulkake. Komboen ble helt utrolig. Nammis!

Dette har jeg tenkt på i flere år. Det må da kunne gå an å fylle fastelavnsbollen med noe annet enn krem og syltetøy? Klart man kan! Og hva bedre da enn et stykke gulkake. Mandelbunnen passer veldig godt til bollen, både i form og konsistens og smak. Og den gule kremen bare tar denne bollen til nye høyder. Helt fantastisk. Dette er oppskriften til fyllet – oppskriften på selve bollene finner du her.

PRØV OGSÅ MINE ANDRE IDEER TIL FASTELAVNSBOLLER

 

Du trenger:

Nok til 4-6 boller

  • Boller (min oppskrift her)
  • Pynt på toppen: krem, sjokoladesaus, syltetøy eller hva med et stykke bacon?

Til mandelbunnen

  • 7 eggehviter
  • 220 gr sukker
  • 175 gr malte mandler
  • 2 ss hvetemel
  • 2 ts bakepulver

Til vaniljekremen

  • 10 eggeplommer
  • 5,5 dl fløte
  • 250 gr sukker
  • 2 vaniljestenger (kan erstattes med 2 ½ ts vaniljesukker)
  • 250 gr ekte smør, romtemperert og mykt

 

Slik gjør du:

Dette er altså bare oppskriften til fyllet, bollene er en egen oppskrift.

1. Lag bollene.

Så til mandelbunnen

2. Sett ovnen på 180 grader (over- og undervarme).

3. Begynn med å male mandlene (med skall). Det beste er å bruke mandelkvern. Du kan selvsagt bruke blender eller en skarp kjøkkenkniv dersom du ikke har mandelkvern, men kvern gir best resultat.

4. Bland mandlene, sukker, mel og bakepulver i en bolle.

5. Ha eggehvitene i en tørr og ren bolle og pisk til de har blitt hvitt, stivt skum.

6. Vend eggehviteskummet forsiktig inn med de tørre ingrediensene til alt har blitt en jevn masse. Rør forsiktig med spissen av en slikkepott, slik at du bevarer mest mulig av luften i eggehvitene.

7. Ha røren over i en stor, smurt springform. Denne røren passer til cirka en langpanne (30*40 cm), kvadratisk kakeform på 25 cm eller en rund springform/kakeform på 28 cm.Velg det som passer best,

8. Stek kaken midt i ovnen på 180 grader i cirka 25 minutter til den er litt gyllen på toppen.

9. Avkjøles helt før du har kremen på.

Kremen

10. Ha eggeplommer, sukker og 2,5 dl av fløten i en liten kjele.

11. Del opp vaniljestengene og skrap frøene over i kjelen. Ha oppi stengene.

12. Sett kjelen på lav varme og varm opp på mens du rører hele tiden.

13. Når du føler (eller termometeret ditt viser at) blandingen nærmer seg kokepunktet, setter du kremen til side og lar den kjøle seg ned i fem min.

14. Så gjentar du dette to ganger (altså lav varme, rør hele tiden, og ta kjelen av varmen like før den koker.

15. Dette tar cirka 20 minutter. Da får du en fyldig krem som ikke flyter utover.

16. Ha kremen over i en skål eller bolle og ta ut vaniljestengene. La kremen avkjøle seg litt, før du rører inn smøret litt og litt til alt er en jevn masse.

17. Så rører du inn kremfløten. Det gjør at kremen blir mer flytende og tilpasset fastelavnsbollekonseptet.

18. La så kremen avkjøle seg helt til romtemperatur.  Dersom du lar kremen avkjøle seg i kjøleskap blir den ganske kald. Da må du ta den ut av kjøleskapet cirka 20-30 minutter før du kan smøre den utover.

Montering av bollene

19. Kutt bollene i to

20. Skjær ut sirkler av mandelbunnen som er like stor som bollene du skal fylle. Jeg bruker pepperkakeformer om jeg har store nok.

21. Legg mandelbunnen på den ene bollehalvdelen

22. Topp mandelbunnen med et raust lag vaniljekrem

23. Ha den andre bollehalvparten på toppen av kremen og pynt med det du vil.

Fire typer fastelavnsboller
Vi liker å eksperimentere litt med fastelavnsbollene. Her er variantene vi prøvde i 2024

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.