Denne vant nyskapingsprisen i fastelavnsbolleklassen hos oss i år! Denne kunne seriøst gitt Snickers-fastelavnsbollen med bacon, peanøttostekaramellkrem og sjokoladegansash og hakkede peanøtter fra 2020-sesongen seriøs konkurranse i en fastelavnsbolleversjon av Mesternes mester. Kombinasjonen av fersk hvetebakst, luftig krem, en syndig saltsøt karamellkrem og nystekt kjeks i midten ble lammende godt! Bare å lene seg tilbake å nyte! Dette med kjeks i bolle var nytt for meg, men det ble helt supert. Deilige kontraster og komplimenterende smaker. Bare å prøve! Dette er oppskriften til fyllet – oppskriften på selve bollene finner du her.
PRØV OGSÅ MINE ANDRE IDEER TIL FASTELAVNSBOLLER
Du trenger:
- Boller (min oppskrift her)
- 3 dl kremfløte
- 1 ss sukker
- Pynt på toppen: Jeg gikk for sprikler (men ta det du vil – du bestemmer)
Kjeks
- 115 gram smør, romtemperert
- 75 gram vanlig hvitt sukker
- 60 gram brunt sukker
- 150 gram mel
- ½ ts bakepulver
- ½ ts salt
- ½ ts vaniljesukker
- 1 egg
- 200 gram sjokoladebiter
Saltkaramellkremen
- 100 gram sukker
- 2,5 dl kremfløte
- 30 gr smør
- 1 ts vaniljesukker
- 1/2 ts salt
OBS! Jeg gikk for disse klassiske kjeksene med sjokoladebiter, men du kan jo velge akkurat hvilke kjeks du vil. Men det er litt poeng at de skal være varme og nylagde. Her er mitt utvalg av kjeksoppskrifter.
Slik gjør du:
Dette er altså bare oppskriften til fyllet, selve bollene er en egen oppskrift.
1. Sørg for at alt som skal brukes til kremen er kaldt. Sett fløte, sukker, piskebolle og gjerne piskedingsen du skal bruke på den kaldeste plassen i kjøleskapet. Da blir det lettest senere.
2. Så begynner du med å lage saltkaramellkremen:
a) Smelt sukkeret til karamell på middels sterk varme i en liten kjele til den har en gyllen farge. Prøv å ikke røre i den underveis.
b) Mens sukkeret smelter, kan du varme opp fløten til det ryker av den.
c) Når sukkeret er ferdig og gyllent, ta kjelen av gryten og tilsett deretter fløten litt etter litt mens du hele tiden rører. Her er det viktig å bare tilsette litt fløte av gangen, hvis ikke klumper sausen seg. (Det gjør ingenting hvis den klumper seg litt i starten, det rører du ut underveis. I verste fall får du bare sile kremen når den er ferdig),
d) Når karamellen og fløten er ferdig blandet inn, tilsetter du smør og vaniljesukker.
e) Sausen skal så koke på middels sterk varme i ca. 10 minutter.
f) Rør inn saltet helt til slutt.
g) La kremen kjøle seg ned litt før du bruker den.
3. Så går du over til å lage kjeksene:
a) Sett ovnen på 200 grader.
b) Pisk sammen smør og sukkerne til det er en kremet masse. Jeg brukte miksmasteren.
c) Bland det tørre (melt, salt, bakepulver og vaniljesukker) sammen i en liten bolle
d) Ha det tørre over i smørblandingen og bland sammen
e) Rør inn egget
f) Ha i sjokoladen og bland til sjokoladen er jevnt fordelt i hele deigen.
g) Fordele klatter med deig på et stekebrett med bakepapir (De synker sammen i ovnen, så du trenger ikke forme dem noe). Cirka en god spiseskje deig per kjeks vil gjøre at de passer til en fastelavnsbolle. Du får cirka 10 – 12 kjeks av denne oppskriften.
h) Stek midt i ovnen på 200 grader i 8-11 minutter. Du ser st de er ferdige når det danner seg en brun stekeskorpe i kanten. I midten skal deigen være fortsatt være lys.
i) Ta ut stekebrettet og la kjeksene hvile på brettet i cirka ti min. De nærmeste to timene er disse kjeksene helt perfekt som fastelavnsbollefyll: Deilig lune, deilig myke, deilig sprø i kantene og full av deilig smak.
4. Mens kjeksene kjøler seg ned, kan du piske kremen. Ha kald fløte og sukker i en kald bolle og pisk den sammen til den er så tykk som du vil ha den.
5. Så monterer du fastelavnsbollen: Kutt bollen i to, og legg på en kjeks, et raust lag med saltakaramellkrem og en god dært med pisket krem. På toppen pynter du med et tynt lag saltkaramellkrem og sprinkler.