Fastelavnsboller

Fastelavnsboller
Nybakte fastelavnsboller med krem, syltetøy og melis på toppen. Og kanskje en god kopp kakao til? Nammis!

Det finnes en bolle til enhver anledning, men fastelavensbollene står virkelig i en særstilling i den norske bolletradisjonen. Store, deilige boller med krem og syltetøy: fastelavnsbollene skal gjøre alle de andre bollene misunnelige! Det skal være såpass mye bolle at alle har munnen for full av krem og syltetøy til å orke å diskutere om det heter fastelavn eller fastelaven (Fastelaven er riktig, forresten).

PRØV OGSÅ MINE ANDRE BOLLER

 

Du trenger

  • 15 dl hvetemel
  • 1 ½ dl sukker
  • 1 pakke tørrgjær
  • 2 ts kardemomme
  • 1 egg
  • 5 dl melk, romtemperert (helst h-melk)
  • 125 gram romtemperert meierismør i terninger
  • Pensles med 2 eggeplommer
  • Fylles med krem, syltetøy og pyntes med et lett melisdryss

 

TIPS! Bollene blir best om de får heve lenge, men dersom du vil ha raskere heving, kan du varme melken til 37 grader. Men ikke mer!

 

Slik gjør du

1. Bland mel, gjær, sukker og kardemomme i en bakebolle.

2. Ha i melk, egg og smør og elt deigen 2-3 minutter (bruk gjerne kjøkkenmaskin med eltekrok). Etter noen minutter vurderer du om du trenger mer mel eller veske. Deigen skal være så fast at den akkurat slipper kantene på bakebollen. Tilsett mel eller melk – en spiseskje om gangen – til du er fornøyd med konsistensen.

3. Deigen skal nå eltes skikkelig – og helst lenge og kraftig. Poenget med elting er å strekke fibrene i melet, slik at deigen får en deilig seig konsistens.  Elt deigen i 10-15 minutter.

4. Ha deigen i en bakebolle, og dekk til med et fuktig kjøkkenhåndkle, og la heve til den er doblet i størrelse. Dette tar halvannen til to timer.

5. Etter to timer elter du deigen lett, og deler den opp. Vanligvis kjører jeg 90 gram deig per bolle, men til fastelavn synes jeg det skal være ganske store boller. Så her går jeg for 120 gram deig per bolle. Her er det delte meninger, så du må selv velge hvor store de skal være.

6. Dersom du har tid, kan du la deigklumpene hvile litt på kjøkkenbenken i 15 – 20 minutter før du jobber med dem, men bare hvis du gidder.

7. Form så hver deigklump til en bolle, og legg dem på bakebrett. Dekk til med et fuktig kjøkkenhåndkle og la etterheve i 30 – 45 minutter. I mellomtiden kan du jo sette ovnen på 225 grader.

8. Pisk sammen eggeplommene, og pensle toppen av hver bollebit.

9. Steke så i cirka 12 – 15 minutter til bollene har en gyllen stekeskorpe. Er du usikker på om de er ferdige, kan du banke på bunnen av en av bollene. Hvetebakst som er ferdig lager en hul lyd.

10. La bollene avkjøles litt på rist. Skjær bollene så i to og fyll midten med syltetøy og pisket krem. Dryss et lett lag melis på toppen

6 kommentarer til “Fastelavnsboller

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.