Fine rundstykker

Fine rundstykker
Dampende ferske fine runstykker med deilig stekeskorpe og solsikkekjerner på toppen. Nammis!

Disse rundstykkene smakte jeg første gang som hamburgerbrød. Utrolig digg burger, men brødene var så gode, at jeg bare måtte prøve dem som vanlige rundstykker også. Det ble flotte, finbakte rundstykker med god stekeskorpe! Jeg hadde litte granne salt på toppen av dem før de gikk inn i ovnen, og det ble fantastisk godt!

PRØV OGSÅ VÅRE ANDRE RUNDSTYKKER

 

Du trenger:

Til ca 9 rundstykker

  • 1,5 dl helmelk
  • 1,25 dl kremfløte
  • ½ dl lunkent vann (25 – 30 grader)
  • Litt olivenolje (til hevingen)
  • ½ pakke tørrgjær
  • 20 gram sukker
  • 400 gram mel
  • 2 ts salt
  • Egg og solsikkekjerner (eller sesamfrø, valmuefrø eller andre frø du liker) til pynt

 

TIPS! Disse rundstykkene kan kaldheves. Da kan du stå opp litt senere om du skal ha ferske rundstykker til frokost: Lag hele deigen med kald veske, og la den heve over natten i kjøleskapet. La deigen varme seg 20 – 30 minutter på benken før du ruller dem ut til rundstykker. Ellers følger du oppskriften som normalt.

 

Slik gjør du

1. Varm opp melk og fløte til kokepunktet på medium varme, og la kjøle seg til det blir fingervarmt og lunkent (20 – 35 grader). Bruk steketermometer om du er usikker på temperaturen.

2. Bland vannet og gjæren sammen i bakebollen.

3. Ha i melkeblandingen, sukker, mel og salt i gjær og elt deigen 2-3 minutter (bruk gjerne kjøkkenmaskin med eltekrok). Etter noen minutter vurderer du om du trenger mer mel eller veske. Deigen skal være så fast at den akkurat slipper kantene på bakebollen. Tilsett mel eller vann – en spiseskje om gangen – til du er fornøyd med konsistensen.

4. Deigen skal nå eltes skikkelig – og helst lenge og kraftig. Poenget med elting er å strekke fibrene i melet, slik at deigen får en deilig seig konsistens.  Elt deigen i 10-15 minutter.

5. Ha litt olje i en bolle og ha deigen oppi bollen. Snu deigen slik at alt er dekket av olje. Dekk til med et fuktig kjøkkenhåndkle, og la heve i minst 2 timer.

6. Dele deigen opp i deler på cirka 100 gram (bruk gjerne kjøkkenvekt). Hvis du har tid, kan du la deigklumpene hvile på kjøkkenbenken i 15 – 20 minutter. Rull dem sammen til rundstykker.

7. Dekk brødene til med et fuktig kjøkkenhåndkle og la heve i 90 – 120 minutter.

8. Pensle brødene med egg, og strø solsikkekjerner over. Hvis du vil ha litt ekstra smak kan du gjerne drysse litt salt på toppen av rundstykkene også.

9. Stek brødene på 190 grader i 20 – 25 minutter. Begynn på nederste rille – halvveis i steketiden flytter du dem opp til øverste. Da får de en flott stekeskorpe.

10.  La brødene kjøles litt på rist i 15 – 20 minutter før du serverer dem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.