Firkantrundstykker

Oppskriften holder til cirka 12 – 16 ferske rundstykker.
Deilige, nystekte grove rundstykker med masse smak og artig utseende.

Dette rundstykket er en ekte hverdagshelt! God på smak, fin på konsistens og artig på utseende. Et deilig smakskombinasjon av rug, hvete, havre, linfrø og en liten dært sirup gir en porsjon grove rundstykker. Perfekt innhold i matboksen. Supertilbehøret til middag. Eller hva med litt suppe og rundstykker til kveldsmat? Nammis!

Prøv også våre andre rundstykker

 

Du trenger

Til 12 – 16 rundstykker:

  • 1 pk tørrgjær
  • 200 gr sammalt rug, grov
  • 150 gr sammalt hvete, fin eller grov
  • 350 gr hvetemel
  • 50 gr havrekli
  • 1 ts salt
  • 1 ss mørk sirup (eller lys hvis du heller vil det)
  • 30 gr linfrø
  • 4 dl lunkent vann, 
  • 1 egg, romtempert

 

Slik gjør du

1. Bland alt det tørre i en bakebolle.

2. Varm vannet til cirka 25 grader. Bruk gjerne steketermometer.

3. Rør inn egget, vannet og sirup.

4. Elt deigen sammen i noen minutter. Bruk gjerne kjøkkenmaskin med eltekrok.

5. Vurder om du trenger mer mel eller veske. Deigen er ganske grov, så den kan gjerne virke litt tung, men den skal være så fast at den akkurat slipper kantene på bakebollen. Tilsett mel eller vann – en spiseskje om gangen – til du er fornøyd med konsistensen.

6. Deigen skal nå eltes skikkelig – og helst lenge og kraftig. Poenget med elting er å strekke fibrene i melet, slik at rundstykkene får en deilig seig konsistens. Det gir utrolig mye bedre rundstykker. Elt deigen i 10-15 minutter.

7. Når deigen er ferdig eltet, dekker du bakebollen til med plastfolie eller et fuktig kjøkkenhåndkle. La heve til dobbel størrelse. Cirka 90 – 120 minutter burde holde. (Du kan bruke varmere vann (opp til 35 grader – og da kan de heve litt kortere tid. Det påvirker stekeresultatet litt, men de er fortsatt veldig gode).

8. Ha den hevede deigen på bakebordet, og elt lett.

9. Ha deigen over på et bakebrett, og kjevle den ut i et rektangel med jevn tykkelse. Cirka 2-3 cm tykkelse er bra. Dersom du opplever at deigen er litt klissete, kan du bruke vann på fingre og kjvele for mer smidig behandling av deigen.

10. Del firkanten opp små firkanter i 12 – 16 deler med en skarp kniv eller deigkutter. Stykkene kan bare ligge helt inntil hverandre. Du kan gjerne bruke andre former hvis du vil (pepperkakekone-former, for eksempel).

11. Dekk til stekebrettet med plastfolie eller et fuktig kjøkkenhåndkle, og la rundstykkene etterheve i 30 -45 minutter.

12. Stek på 220 grader i 15 minutter.

13. Avkjøl på rist.

Én kommentar til “Firkantrundstykker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.