Fiskegrateng

Beregne cirka en time på å lage denne retten
Tradisjonell fiskegrateng med litt ekstra god smak. Testet og godkjent som barnevennlig av småttisen.

Fiskegrateng er nok ikke den sunneste måten å få i seg fisk på, men du verden så godt og barnevennlig det er. Deilig ostesaus med pasta  og smak av løk, chili og muskatnøtt, nykokt torskefilet uten skinn og bein og deilig sprøstekt kavring på toppen. En ekte fiskefest som ikke tar noe lenger tid å lage enn den kjipe dypfryste fra butikken! Nammis

Sjekk våre andre fiskeretter her

Du trenger:

  • 400 gram torskefilet (jeg kjøpte sånne fryste gourmet-fileter fra frysedisken)
  • 3 dl makaroni, helst fullkornspasta
  • 6 dl melk (gjerne h-melk)
  • 40 gr smør (ekte)
  • 40 gram hvetemel
  • 1 gulløk
  • 1 stort fedd hvitløk
  • 1 chili (jeg fjernet frøene for økt barnevennlighet)
  • Krydres med ½ ts salt, ¼ malt pepper, en knivsodd malt muskatnøtt (det du får plass til når du presser sammen tommelfinger-tuppen med pekefingertuppen)
  • 200 gr ost, revet
  • 150 gr kavring (knust/malt) eller brødrasp

Slik gjør du

1. Sett ovnen på 200 grader

2. Kok opp 5 dl melk

3. Når melken koker, tar du gryten bort fra platen, og har fiskestykkene oppi. La fisken trekke i melken tolv minutter.

4. Etter tolv minutter tar du ut fiskestykkene og legger dem på et fat. Sil melken og sett den til side.

5. Kok opp makaronien, etter anvisningene på pakken, men kok dem 3 minutter kortere enn det som står på pakken, siden den skal inn i ovnen.

6. Finhakk løken, hvitløken og chilien.

7. Smelt smør i en gryte på medium varme.

8. Stek løken, hvitløken og chilien i smøret i cirka 10 minutter.

9. Rør inn hvetemelet og stek i to minutter til.

10. Bland inn melken du kokte fisken i. Bland litt og litt mens du rører så godt som du kan. Dette for å unngå klumper. La småkoke i 5-10 minutter mens du rører innimellom.

11. Jeg var ikke helt fornøyd med klumpfriheten, så jeg brukte stavmikser for å jevne sausen.

12. Tilsett 100 gram ost i sausen og rør til det har smeltet. Sausen skal være småtykk men det må ikke bli for tykk heller. Rør inn litt mer melk dersom det blir for tykt. Jeg rørte inn 1 dl ekstra.

13. Krydre med salt, pepper og muskatnøtt.

14. Rør inn makaronien i ostesausen.

15. Bruk gaffel og del opp fisken i småbiter og rør fisken forsiktig inn i ostesausen.

16. Ha alt over i en ildfast form.

17. Mal opp 150 gram med kavring (eller lag din egen brødrasp dersom du har noe tørt lyst brød liggende) og bland med 100 gram ost.

18. Fordel kavringen jevnt på toppen av ostesausen.

19. Stek på 200 grader i 30 minutter. Dekk til med sølvfolie dersom det blir for mørkt.

20. Serveres gjerne med potet, gulrot og flatbrød.

2 kommentarer om “Fiskegrateng

  1. Neste gang dropper jeg chilien og dobler hvitløken. Og så tror jeg at jeg burde hatt i enda litt mer melk : )

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.