Fiskekaker

Fiskekaker. Tusen ganger bedre enn de du fikk i butikken. Like gode som de du fikk av bestemor. Nammis
Tusen ganger bedre enn de du fikk i butikken. Like gode som de du fikk av bestemor. Nammis
Dette er en sånn middagsrett som du blir litt stolt av å lage. Du kjenner matkulturhistoriens sus gå gjennom kjøkkenet, og føler at dine forfedre står bak deg og nikker annerkjennende. I tillegg får du en knallgod middag. Det skal heller ikke mye til for å gi den et mer spenstigere preg: Hva med bacon, chili, tacokrydder eller ingefær?

Du trenger:

  • 400 gr fisk (hvit og – viktig – ufryst)
  • 3 dl H-melk
  • 3 strøkne ss potetmel
  • 1 ½ ts salt
  • En liten klype muskatnøtt
  • Fett til steking. Noen anbefaler FLOTT fett til steking – jeg synes det satte litt mye smak. 

 

TIPS: Du kan gjerne tilsette litt ekstra smak i disse fiskekakene, for eksempel baconbiter, løk, vårløk, chili, ingærfær, rosiner, brokkoli, hvitløk, erter eller hva du tror blir godt. Jeg hadde vårløk i disse. Det var veldig godt.

 Hva skal du ha som tilbehør?

Slik gjør du:

1. Viktig: Sørg for at alle råvarene – spesielt melken og fisken er KALDE! Hold det kaldt helt til stekningen.

2. Rens fisken for skinn og bein og kutt den i store terninger.

3. Samle alle ingrediensene i kjøkkenmaskinen og blend i cirka 30 sekunder til alt er en jevn masse. Dersom du bruker en smaksforsterker som skal være i større biter – for eksempel bacon – kan du røre inn disse etterpå.

 4. Smak på deigen. Dersom den smaker for lite kan du tilsette mer salt eller mer muskatnøtt.

5. Sett stekepannen på mild varme og ha en solid mengde fett i. Hele pannen skal være dekket av et flytende lag fett. Men det er ikke så mye av dette som går inn i fiskekakene. La fettet varme seg opp litt.

6. Du kan selv velge hvor store fiskekaker du skal ha – men tykkelsen bør være cirka 2 cm.

7. La kakene steke til du ser en brun ring nederst. Da jevner du ut overflaten – og snur kakene. Stek dem til de har en fin brunfarge på begge sider. Ha tålmodighet – det kan ta litt tid før fiskekakene er gjennomstekt.

8. La fiskekakene hvile litt på kjøkkenpapiret slik at fettet renner av.

10 kommentarer til “Fiskekaker

  1. Dette skal prøves! Men lurer litt på: med «ufryst», mener du tint eller aldri vært fryst? 🙂

    1. Dersom fisken har vært fryst, mister den litt av bindeevnen. Og da trenger du i så fall egg for å binde massen sammen 🙂

      Gleder meg til å høre hvordan det gikk.

      1. Ok, da får jeg prøve det. Har enorme mengder torsk i frysen.. Skulle det holde med ett egg på denne oppskriften? 🙂

        1. Har laget fiske kaker i en » mannsalder» å jeg har brukt frossen fisk mange ganger,har aldri hatt problem med d. Å jeg bruker aldri egg i. Bare vær forsiktig med væske mengden når fisken har vært frossen. Å jeg er så heldig at jerg får fisken fra Røst.

      2. Jeg bruker alltid fisk som har vært fryst, og SOM IKKE ER HELT TINT…! Dette funker best for meg, så her vil jeg tro at folk kan ha forskjellige preferanser. Jeg har heller ikke melk eller egg i, ettersom jeg ønsker et gorvt og mest mulig rent fiskeprodukt. Bare etpar toppede spiseskjeer potetmel som ‘bindemiddel ‘ til ca. 600g fisk.

  2. Tilbaketråkk: Karamellisert kål
  3. Tilbaketråkk: Dressing til fiskekaker
  4. Det er veldig fint å bruke smult (Flott), og for smakens skyld bruker jeg en klatt smør. Har lært av superhusmødrene på Helgelandskysten

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.