Flapjacks er en drøm av et bakverk. Akkurat passe syndig, akkurat passe sprøtt, akkurat passe seigt, akkurat passe stort og mettende. Det er raskt å lage og enkelt å lykkes med. Perfekt å ha med på søndagsturen eller bilferien, perfekt som en møtesnaks eller pausemat på dugnad. Enkelt å frakte, griser lite, metter godt og kan fryses. Helt perfeksjon, spør du meg. Og: hvis du er litt obs når du handler, så er det veldig lett å lage disse både vegansk og/eller glutenfritt.
PRØV OGSÅ MINE ANDRE KJEKS OG SMÅKAKER
Du trenger:
Til 16 flapper
- 300 gram havregryn
- 80 brunt sukker
- 220 gram smør
- 100 gram sirup
- Fyll: 225 sjokoladebiter (jeg brukte nonstop)
- Topping 40 gram hakkede mandler
TIPS! Du kan bytte ut fyllet med hva du vil (for eksempel nøtter, snaks eller tørket frukt) og toppingen også (for eksempel med bacon, smeltet sjokolade eller revet kokos. Du vet best hva du liker.
Slik gjør du
1. Sett ovnen på 180 grader (over og undervarme)
2. Finn frem en sånn rektangelformet kakeform som ofte brukes til sjokoladelangpanner og sånn. Cirka 30 cm * 40 cm. Gjør den klar enten ved å smøre den eller legge ligg bakepapir i bånn (klipp det til, slik at det passer i bunnen, så får du rette kanter på flappene.
3. Ha smør, sirup og brunt sukker i en kjele og smelt på veldig medium varme (Det skal bare smelte, ikke koke). Du kan også bruke mikrobølgeovnen. Da har du det i en bolle uten metall, og varmer på medium varme. Stopp maskinen hvert femtende sekund og rør rundt. Gjenta til alt er smeltet.
4. Bland inn havregrynet og bland godt. Det skal være smeltet smør på alle grynene
5. Så blander du inn sjokoladen, og blander til sjokoladen er jevnt fordelt.
6. Ha den ferdige deigen over i kakeformen og fordelt jevnt utover. Flappene blir best om du tar deg tid til å alt like jevnt og at det er godt med fyll ut i alle hjørnene.
7. Strø over mandlene
8. Stek i midten av ovnen i 20 minutter til kantene får deilig gyllen farge. Da får du noen flapper som er sprø i kantene og deilig myke og seige i midten. Hvis du derimot vil ha dem hardere og sprøere (noen er jo sånn også), så lar du dem stå i 5 – 10 minutter ekstra.
9. La hele flapjacken kjøle seg ned i formen sin, før du skjærer dem opp. Bruk skarp kniv, så får du stilige flapper.