Foccacia med urteolje

 

Foccacia med urteolje
En foccaciaoppskrift som krever det lille ekstra. Men jammen blir den god! Særlig med den urteoljen på toppen!! Nammis!

Jeg må bare si det først som sist. Dette er ikke en focaccia-oppskrift for nybegynnere på kjøkkenet. Denne krever litt ekstra skills og tålmodighet. Er du med meg fortsatt? Flott, for når du først har akseptert dette, så kan du begynne å glede deg. For tiden og strevet kommer nemlig med klare gevinster. En helt sinnsykt god focaccia med en helt utrolig god olje til. Jeg serverte den til lunsjgjester, og den forsvant fortere enn jeg klarte å servere suppen som skulle til. Anbefales!

PRØV OGSÅ MINE ANDRE FOCCACIA-OPPSKRIFTER

 

 

 Du trenger

Til en langpanne-focaccia

Til brødet

  • 1150 gram hvetemel (1 ¼ liter)
  • 2 ts salt
  • 2 ts tørrgjær
  • 6 ss olivenolje
  • 5 dl vann, romtemperert
  • 1 ss olje til å smøre pannen

 

Til urteoljen

  • 5 dl olivenolje
  • En god håndfull (cirka 2 1/5 dl med friske urter (Velg selv hvilke urter du foretrekker. Jeg anbefaler en kombinasjon av tre forskjellige: basilikum, persille, oregano, terragon, rosmarin, timian, koriander, salvie osv). Vi brukte basilikum, persille og koriander og var kjempefornøyde.
  • 1 ss salt
  • 1 ts malt sort pepper
  • 5 hvitløksfedd

 

TIPS: Har du bare tørkede urter? Det går fint, bare nedjuster mengden til 5 ss. Med tørkede urter kan du også bruke en krydderblanding som for eksempel Provance-krydder.

 

Slik gjør du:

1. Begynn med å lage urteoljen. Grovhakk urtene dine

2. Varm oljen opp til kroppstemperatur (fingervarmt). Bruk gjerne termometer for å være sikker.

3. Rør inn urtene sammen med salt, pepper og moste hvitløksfedd og sett blandingen til side for å hvile mens du lager deigen.

4. Så begynner du på deigen. Begynne med å blande det tørre (mel, salt, tørrgjær) i en bolle. Tilsett olje og vann og begynne å elte. Helst med kjøkkenmaskin Etter noen minutter sjekker du om den trenger mer mel eller veske. Deigen skal være akkurat så fast at den slipper sidene av bakebollen, men henger litt fast i bunnen. Elte videre i 7 – 10 minutter.

5. Nå skal den brettes og formes, slik at den blir best mulig å spise senere.

  • Ha først RIKELIG med mel på kjøkkenbenken (et godt lag som dekker cirka 15 cm stor kvadrat-firkant). Flytt deigen over på denne firkanten og strø et godt lag med mel over denne igjen.
  • Bruk hendene, og form deigen til et rektangel med omtrentlig jevn tykkelse. La hvile i fem minutter.
  • Ha mel på hendene dine, og strekk så deigen sånn at rektangelet blir dobbelt så stort.
  • Brett det sammen som en konvolutt, press litt sammen og strø over litt mel.
  • Dekk til med plast eller et fuktig kjøkkenhåndkle og la heve i 30 minutter

6. De tre siste punktene her (strekk, brett og heve) skal du gjenta to ganger, men den siste gangen skal den få heve en hel time på kjøkkenbenken.

7. Ha ½ ss olje i bunnen på et vanlig stekebrett (cirka 30 *43 cm) og dekk med bakepapir. Ha en ½ ss olje på toppen av bakepapiret

8. Flytt deigen over til stekebrettet, prøv å holde så mye som mulig av den rektangulære formen når du flytter den.

9. Hell halvparten av urteoljen over deigen.

10. Så bruker du fingertuppene dine til å lage mange mange mange bumper i deigen, samtidig som du presser deigen ut i hele formen (du trenger ikke komme heeeelt ut i alle hjørnene, det tar hevningen seg av) Prøv å sikre at tykkelsen blir jevn over det hele, og unngå å stikke hull på deigen. Fyll på med mer olje om du trenger, hele deigen skal være dekket av olje.

11. Dekk til med plast og la deigen heve i kjøleskapet over natten (minimum 8 timer, maksimum 36 timer).

12. Ta ut deigen minst tre timer før den skal i ovnen. Ha resten av oljen over deigen og dekk til med plast

13. Varm ovnen til 250 grader, og sett stekebrettet midt i ovnen. Sett ned temperaturen til 230 grader, og stek i 15 – 20 minutter til brødet er gyllent og fint.

14.  Brødet bør flyttes rett over til en rist med en gang det kommer ut av ovnen, og bør få hvile på benken i minst 20 minutter før det spises.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.