Fyrstekake

Fyrstekake
La gå, så vinner jeg ikke noe pris for beste fyrstekakemønster, men det gjør ikke noe med en en så saftig fyrstekake med så ekstra mye og ekstra godt fyll! Nammis!

– Altså, hvor gammel er du egentlig – 80 år?? – Jeg har med noe kamferdrops i vesken, vil du ha? De spydige kommentarene haglet mot meg idet jeg kunne avdekke dagens kake. En ekte gamlis-klassiker: Fyrstekaken. Men det tok ikke lang tid før kommentarene stilnet. Det er nemlig ikke lett å være spydig med munnen full av en så god kake! Fyrstekaken er nemlig tilbake – bare bedre. Min hippe og kule versjon har lite bunn og masse fyll. Og i fyllet er det ekstra mye godt. Finn frem ungdommen i deg – lag en fyrstekake i dag du også.

Har du heller lyst på en annen kake?

 

Du trenger

Til bunnen

  • En kakeform på 24 – 26 cm
  • 250 gram smør (romtemperert)
  • 160 gram sukker
  • 2 egg
  • 2 ts vaniljeekstrakt (kan erstattes av vaniljesukker)
  • 450 gram mel
  • 3 ts bakepulver

Til fyllet

  • 500 gram mandler
  • 250 gram melis
  • 250 gram lyst brunt sukker
  • 1 ts vaniljeekstrakt (kan erstattes av vaniljesukker)
  • 1 ts kanel
  • 7 eggehviter
  • 1 ts bakepulver
  • 4 ss smeltet smør
  • 1 dl kremfløte
  • 6 dråper romessens
  • Pensles med: to eggeplommer

 OBS! Lyst brunt sukker må ikke forveksles med brunt farin. Det er et litt lysere brunt sukker som du finner i butikker med en viss størrelse. Hvis du ikke finner det kan det helt fint erstattes av melis, men det lysebrune sukkeret gir litt ekstra god karamellaktig smak)

 Slik gjør du

1. Begynn med mandlene, for det tar litt tid (og kan gjerne gjøres dagen i forveien hvis du vil). Legg dem (med skallet på) på et stekebrett og stek dem midt i ovnen på 180 grader i 7-8 minutter. La mandlene avkjøle seg en stund før du maler dem. Du får den beste konsistensen av å bruke mandelkvern (som er ganske billig), men du kan selvsagt bruke blender eller en skarp kjøkkenkniv eller hammer.

Bunnen

2. Så begynner du på kakebunnen. Smør og sukker piskes hvitt. Det innebærer cirka 2-3 minutter med pisking for å sikre at smør og sukker blander seg godt sammen til en luftig og kremet masse.

3. Bland sammen egg og vaniljeekstrakt og rør inn i smørblandingen.

4. Rør sammen hvetemel og bakepulver (og eventuelt vaniljesukker hvis det er det du bruker) og bland i resten av deigen.

5. Bland sammen til alt så vidt er blandet sammen til en deig. Dersom det ikke blir deig, men bare pulver, kan du tilsette en ss kaldt vann om gangen til du får en deig.

6. Del opp deigen slik at du får én klump med en tredjedel av deigen og en klump med to tredjedeler av deigen. Pakk inn de to delene i plast og sett dem i kjøleskap minst en time (Dette er fordi den skal bli lettere å kjevle ut).

7. Mens du venter kan du lage mandelfyllet.

Mandelfyllet

8. Bland de malte mandlene, melis og det lysebrune sukkeret, bakepulver og kanel (og eventuelt vaniljesukker hvis det er det du bruker) i en stor bolle

9. Smelt smøret og bland sammen med kremfløten, vaniljeekstrakten og romessensen. Så blander du det hele sammen med mandelblandingen. Det ser kanskje ikke ut som så mye veske, men det bør være nok å lage én fuktig klistrete mandelmasse. Tilsett eventuelt en ts kremfløte om gangen til du får klisteret du vil ha.

10. Så skal eggene piskes, og da må du separere eggehvitene og eggeplommene. (Jeg har en superteknikk, men den er krøkkete å forklare her, så derfor viser jeg deg denne videoen med grunnleggende eggehviteseparasjonsteknikk på Youtube dersom du trenger litt råd.)

11. Når du er ferdig med eggeseperasjonen skal eggehvitene piskes til de er hvite og luftige. (Eggeplommene sparer du til senere).

12. Vend de piskede eggehvitene inn i mandelblandingen til alt er en jevn masse. Sett til side litt

Montering

13. Nå skal kaken monteres. Begynn med å sette ovnen på 190 grader og å smøre kakeformen godt (Ikke hopp over dette punktet – da vil du angre senere)

14. Ta den store deigklumpen ut av kjøleskapet og pakk den ut. Nå gjelder det å være rask og bestemt, for hvis deigen blir varm så blir den veldig vanskelig å jobbe med. Strø et lett lag hvetemel på kjøkkenbenken og kna deigen i fem-ti sekunder.

15. Kjevle den ut i cirka 1 centimeter tykkelse slik at du dekker kakeformen din (også kantene). Snu deigen ofte og bruk mel slik at den ikke fester seg til kjøkkenbenken eller kjevlen.

16. Legg deigen over kakeformen, og press deigen ned i kantene.

17. Så heller du mandelmassen opp i kakebunnen og jevner den ut.

18. Så skjærer av den overflødige deigen (cirka 2-3 mm over der fyllet slutter).

19. Så skal det lages mønster, og vi går for det klassiske firkantmønsteret. Finn frem den lille deigklumpen og kjevle den ut i en firkant i cirka 2-3 mm tykkelse. Skjær ut rette deigstriper som er cirka en til halvannen centimeter brede. Legg stripene i den ene retningen først. Prøv å legge dem så rett som mulig og prøv å ha et nogenlunde likt mellomrom mellom dem. Legg dem slik at hver stripe går helt ut i kakeformen.

20. Nå du er ferdig med den ene retningen, så gjør du det samme med den andre.

21. Når du er ferdig kan du bruke fingrene og forsiktig trykker rundt hele kakeformen, slik at kakebunnen og stripene presses litt sammen

22. Rør sammen to eggeplommer og pensle kakestripene på toppen, da blir de gylne og stilige.

23. Stek kaken i midten av ovnen i cirka 50 – 60 minutter. (Vanlige fyrstekaker skal bare steke i cirka 40 minutter, men denne har såpass mye fyll at den trenger litt ekstra tid i ovnen. Når du synes at kaketoppen er mørk nok kan du legge et lag aluminiumsfolie på toppen.

24. Men hvordan vet du når kaken er ferdig? Sjekk med bakepinne ofte mot slutten av steketiden. Kaken er ferdig så snart pinnen kommer tørr opp av midten på kaken – da er den saftig og deilig.

25. La kaken hvile minst en time før du flytter den over på kakefat og serverer den.

TIPS! Kaken er supergod med litt vaniljeis, vaniljesaus eller frisk frukt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.