Jeg er alltid på jakt etter gode, mettende og sunne gryteretter. De smaker skikkelig snadder, og egner seg veldig godt enten man bruker dem til hverdagsmiddag, serverer dem til lunsjgjester i helgen eller om du fryser porsjonspakker til lunsj. Og man kan variere i det uendelige. Alle ingredienser er cirka og du kan bytte ut nesten alt etter egne interesser og muligheter. Denne er i utgangspunktet vegetarisk, men du velger selv om du vil tilsette kjøtt eller bytte ut grønnsakskraften med for eksempel kyllingbuljong. Linser og ris gir en god base i retten, og grønnsakene gir masse smak og tekstur. I tillegg er det noen gode kryddersmaker her som hever retten enda et par hakk. Anbefaler denne.
PRØV OGSÅ MINE ANDRE GRYTERETTER
Du trenger:
Til middag til fire personer
- 1 liter grønnsakskraft
- 230 gram røde linser (tørkede)
- 60 gram rå brun ris
- 1 purre (det hvite), kuttet i tynne skiver
- 3 fedd hvitløk, presset gjennom hvitløkspressen
- 1 ts spisskummen
- 1 ts chilipulver
- 1 ts garam masala
- 1 rød paprika, kuttet i skiver
- ½ brokkoli (inkludert stilken), kuttet opp i små biter
- 150 gram maiskorn
- 100 gram aspargesbønner (kutt bort endene, og del opp i 2-3 deler)
- En boks (400 ml) hermetiske tomater
- 3 selleristenger, kuttet i tynne skiver
- 400 gram suppeboller (sånne små, ferdigkokte hvite «kjøttboller». Du velger selv om du vil ha dem med eller uten kjøtt) – uten lake
- 1 boks hermetiske kikerter, skylt
- 1 boks hermetiske bønner, skylt
- 1 håndfull ferske urter (for eksempel persille, basilikum, gressløk, velg selv), finhakket
- ½ ts salt
- ½ ts pepper
Slik gjør du:
1. Kok opp grønnsakskraften i en stor gryte.
2. Ha i linser og ris og la småkoke i 20 minutter. Rør innimellom, slik at ingenting setter seg fast i bunnen. Tilsett mer veske om det blir for tørt. Mens det koker kan du kutte opp alle grønnsakene.
3. Etter 20 minutter har du i purre, hvitløk, spisskummen, chilipulver, garam masala, paprika, brokkoli, mais, aspargesbønner, hermetiske tomater og selleristenger. La koke videre i 5 minutter
4. Tilsett suppeboller, kikerter og bønner og la koke videre i 5 nye minutter
5. Rør inn de ferske urtene, salt og pepper.
Oppskriften er inspirert av en oppskrift i kokeboken «verdens beste gryteretter» fra Spektrum forlag