Da vi skulle ha sommerpiknikk på jobben fikk jeg lyst til å bake rundstykker. Men gjærbakst må være fersk, og det frister ikke å stå opp klokken fire for å sette rundstykkedeig. Derfor prøvde jeg meg på denne kaldhevingsoppskriften, som reduserte morgenbakingen til et minimum. En artig oppskrift med en litt spesiell utbakingsmetode. Smaksmessig ble de også gode. Havren setter en god grov smak på rundstykkene, uten at det blir for tungt. Perfekt til et lunsjmåltid eller en frokost! Nammis!
Fysen på mer gjærbakst? Mine oppskrifter finner du her
Du trenger
Til cirka 15
- 3 dl havremel
- 2 dl havrekli
- 3 dl havregryn
- 9 dl hvetemel
- 4,5 ts tørrgjær
- 4,5 ss olivenolje
- 3 ts salt
- 8-9 dl vann (kaldt fra springen)
- Frøblanding til pynt: En skål med solsikkekjerner, linfrø og sesamfrø.
TIPS! Hvis du ikke vil kaldheve, gjør du følgende. Bruk lunkent vann i stedenfor kalt (25 – 30 grader – steketermometeret er din venn her) og sett deigen til heving i 120 minutter før utrulling. Disse rundstykkene trenger ikke noe etterheving.
Slik gjør du
1. Ha alle ingrediensene i kjøkkenmaskinen eller bakebollen
2. Elt i 10 minutter for å strekke glutenet i melet. Deigen skal være ganske fuktig. Omtrent slik at den akkurat ikke fester seg i bakebollen. Tilsett mer vann dersom det blir for tørt.
Dersom du ikke har kjøkkenmaskin elter du deigen for hånd i 4-5 minutter (eller 10 om du gidder). Men da ville jeg spart litt av vannet helt til slutt, slik at det er enkelt og uklissete å elte. Så tilsetter du resten av vannet når du er ferdig å elte.
3. Sett bakebollen i kjøleskapet med plast over, la stå over natten
4. Sett ovnen på 250 grader.
5. Bland sammen frøblandingen. Til denne oppskriften trenger du omtrent 2-3 dl av hver frøsort.
6. Dypp en stor spiseskje i et glass kaldt vann, og ta en god skje med deig. Legg den ned i frøblandingen, og snu den, slik at begge sider er dekket med frøblanding. Flytt over på stekebrett, der rundstykkene gjerne kan ligge litt tett. Husk å dyppe skjeen i vann for hvert rundstykke du skal lage.
7. Sett inn rundstykkene i ovnen, og senk varmen til 230.
8. Stekes i 15-20 minutter.
9 Avkjøles på rist i 15 minutter før servering.
NYDELIGE rundstykker!!! Seks på terningen! Tusen takk, Morten 🙂
Fantastiske rundstykker! Veldig saftige og gode. Skal helt klart testes i heimen. Takk, Morten! 🙂
Tusen takk for skryt 😀
Kan jeg lage disse med standard heving gjennom å bruke varmere vann?
Ja, det er ingen problem. Hold vannet på 25-30 grader, og la heve i 90 min.