Gulkake / Suksessterte

Denne kaken kalles både gulkake og suksessterte. Snadder er den uansett
Deilig seig mandelbunn med fyldig gul krem på toppen. Nammis!

Enten man kaller den for gulkake eller suksessterte er denne kaken en av nordmenns definitive favorittkaker. Med en herlig seig mandelbunn og milde og fyldig vaniljekrem på toppen passer denne kaken til de fleste folk og anledninger. Møter, fester eller mandag – suksessterte er alltid suksess! Den eneste utfordringen er at den blir spist opp så fort. Derfor er denne oppskriften til en stor gulkake. Vil du ha en litt mindre en? Da er det bare til å halvere oppskriften.

Sjekk også våre andre kaker

 

Du trenger

Til en stor kake. Halver oppskriften  hvis du vil ha en mindre kake

Til bunnen

  • 7 eggehviter
  • 220 gr sukker
  • 175 gr malte mandler
  • 2 ss hvetemel
  • 2 ts bakepulver

Til kremen

  • 10 eggeplommer
  • 2,5 dl fløte
  • 250 gr sukker
  • 2 vaniljestenger (kan erstattes med 2 ½ ts vaniljesukker)
  • 250 gr ekte smør, romtemperert og mykt

Forslag til pynt:

  • 1 plate kokesjokolade

 

TIPS! Denne kaken egner seg godt til å fryse med krem.

Slik gjør du

Bunnen

1. Sett ovnen på 180 grader (over- og undervarme).

2. Begynn med å male mandlene (med skall). Det beste er å bruke mandelkvern. Du kan selvsagt bruke blender eller en skarp kjøkkenkniv dersom du ikke har mandelkvern, men kvern gir best resultat.

3. Bland mandlene, sukker, mel og bakepulver i en bolle.

4. Ha eggehvitene i en tørr og ren bolle og pisk til de har blitt hvitt, stivt skum.

5. Vend eggehviteskummet forsiktig inn med de tørre ingrediensene til alt har blitt en jevn masse. Rør forsiktig med spissen av en slikkepott, slik at du bevarer mest mulig av luften i eggehvitene.

6. Ha røren over i en stor, smurt springform. Dette er en stor kakeoppskrift, så jeg brukte en firkantet form på cirka 25*25 cm.

7. Stek kaken midt i ovnen på 180 grader i cirka 25 minutter til den er litt gyllen på toppen.

8. Avkjøles helt før du har kremen på.

Kremen

1. Ha eggeplommer, sukker og fløte i en liten kjele.

2. Del opp vaniljestengene og skrap frøene over i kjelen. Ha oppi stengene.

3. Sett kjelen på lav varme og varm opp på mens du rører hele tiden.

4. Når du føler (eller termometeret ditt viser at) blandingen nærmer seg kokepunktet, setter du kremen til side og lar den kjøle seg ned i fem min.

5. Så gjentar du dette to ganger (altså lav varme, rør hele tiden, og ta kjelen av varmen like før den koker.

6. Dette tar cirka 20 minutter. Da får du en fyldig krem som ikke flyter utover.

7. Ha kremen over i en skål eller bolle og ta ut vaniljestengene. La kremen avkjøle seg litt, før du rører inn smøret litt og litt til alt er en jevn masse. La  så kremen avkjøle seg helt til romtemperatur.  Dersom du lar kremen avkjøle seg i kjøleskap blir den ganske kald. Da må du ta den ut av kjøleskapet cirka 20-30 minutter før du kan smøre den utover.

8. Legg kakebunnen på et kakefat. Jeg pleier å legge den opp-ned på kakefatet. Det bidrar til en bedre spiseopplevelse.

9. Fordele den gule kremen utover kaketoppen. Noen smører også kremen utover kakesidene. Det må du gjerne også gjøre, men sånn er ikke jeg.

10. Nå gjenstår det bare å pynte herligheten. Jeg brukte en kjøkkenkniv på baksiden av en kokesjokolade til å «barbere» tynne sjokoladeflak som jeg lå i en haug på midten av kaken. Det ble både stilig og godt. Men her er det i grunnen bare til å bruke fantasien, altså: skivede mandler, sjokoladesaus, jordbær osv.

Men hvis du bruker mitt pynteforslag, legger du kokesjokoladen med bunnen opp på et flatt underlag, setter kniven loddrett ned på den enden av sjokoladen som er lengst mot deg, og drar kniven mot deg mens du barberer tynne lag med kokesjokolade. Fordele sjokoladestrøet i en haug midt på kaken.

3 kommentarer til “Gulkake / Suksessterte

    1. Oi, smør-delen hadde falt ut av oppskriften. Takk for tips.

      Smøret skal være romtemperert, og skal røres eller piskes inn inn like etter at du tar ut vaniljestangen.

  1. Hei!
    Flott kake, den er en av min e favoritter 🙂
    Når og hvordan tilsetter du smøret i kremen?
    Mvh
    Trine.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.