
– Jeg har lyst på en gulrotkake som er skikkelig saftig, men ikke for søt. Og den kan gjerne ha nøtter og mørk sjokolade, sa kollegaen som snart hadde rund dag. På runde dager får de bestemme hva jeg skal bake, og det er alltid spennende å møte utfordringen. Denne gangen passet utfordringen meg ganske bra. Jeg har allerede en trofast oppskrift på gulrotkake (lenke), som får fantastiske tilbakemeldinger, men jeg har alltid hatt lyst på enda en gulrotkake i arsenalet. Denne nye gulrotkaken ble skikkelig suksess. Kjempegod, saftig og ikke for søt. Og nøttene gav digg krunsj.
Prøv også mine andre kaker
Du trenger:
- 250 gram revet gulrot (4-5 medium røtter)
- 300 gram mel
- 1 ts bakepulver
- 1 ts natron
- 1 ts salt
- 2 ts kanel
- 120 gram brunt sukker
- 90 gram sukker
- 3 egg
- 1 ¾ dl solsikkeolje
- 1 ¼ dl naturell yoghurt
- 5 ss sirup
- 200 gram kokesjokolade, grovhakket
- 200 gram valnøttkjerner, grovhakket
TIPS! Du kan ha andre nøtter eller andre ting som fyll. Rosiner istedenfor sjokolade.
TIPS! Du kan erstatte krydderne. Allkrydder, muskatnøtt og ingefær i kombo, for eksempel.
Til frostingen
- 180 gram smør, romtemperert
- 350 gram melis
- 400 gram kremost, naturell
- 1 ss vaniljeekstrakt eller lignende
TIPS: Lyst på friskere krem? Bruk 1 ss sitronsaft i frostingen.
Pynt: Du kan pynte kaken med det du vil, men sprinkler sjokoladebiter, kakaopulver, nøtter eller noe marsipanpynt er veldig godt.
Slik gjør du
1. Sett ovnen på 175 grader.
2. Finn frem to like store kakeformer/springformer. Jeg brukte 24 cm store former. Du kan bruke andre størrelser, men det kan påvirke steketiden noe. Smør formene godt, eller ha bakepapir i bunnen.
3. Skrell og riv gulrøttene. Bruk de finere delene av rivjernet. Sett til side.
4. Bland mel, bakepulver, natron, salt og kanel i en bolle og sett til side.
5. Pisk sammen egg, brunt sukker og sukker til alt sukkeret er løst opp i egget.
6. Bland i gulroten i eggeblandingen.
7. Så har du i olje, yoghurt og sirup, og rører til alt er en jevn masse.
8. Rør inn melblandingen. Ta litt og litt, men ikke rør mer enn du akkurat må for å blande alt sammen til en jevn røre.
9. Grovhakk sjokolade og nøtter og bland inn.
10. Fordele røren likt utover de to kakebunnene dine, slik at de er cirka ganske store.
11. Stek på nederste rille til kakene er gjennomstekt. Det tar cirka 28 – 30 minutter. Hver ovn, hver kake og hver baker er unik, så du må teste med bakepinne for å se når den er ferdig. Kaken er ferdig når det bare fester seg noen småsmuler på kakepinnen.
12. Sett kakene på rist og la dem kjøle seg ordentlig ned. Det tar gjerne noen timer.
13. Så begynner du på frostingen. Og da er det faktisk litt viktig at alle ingrediensene er romtempererte. Hvis ikke får du litt trøbbel med å få en jevn frosting. Så ha dem på kjøkkenbenken minst 30 minutter
14. Ha smøret i en bolle og pisk det til det er mykt og jevnt.
15 Så har du i ost og vanilje og pisker i vei til det hele er mykt og jevnt.
16. Så har du i melisen og pisker inn. Men forsiktig med hastigheten på pisken her, for nå har du en sjanse til å dekke hele kjøkkenbenken med et tynt lag melis. Begynn forsiktig, så går det deg godt.
17. Fortsett å piske og bruk noen minutter på det. Da får du en veldig luftig og fin frosting.
18. Nå skal kaken monteres. Da løsner du den ene kakebunnen forsiktig fra formen og flytter den like forsiktig over på kakefatet ditt. Mitt tips der er å legge den med toppen ned. Da bevarer du skorpen og gir kaken bedre struktur og bedre spiseopplevelse.
19. Ta cirka ¼ av frostingen og smør den utover kakebunnen.
20. Så løsner du den andre kakebunnen og plasserer den oppå den andre. Hvis du er opptatt av at kaken skal være helt flat og jevn på toppen, så tar du bunnen oppover, den er jo helt flat.
21. Del den resterende frostingen i to.
22. Den ene delen smører du på siden av kaken
23. Den andre delen har du på toppen av kaken. Bruk slikkepott eller noe lignende og få frostingen så jevn som mulig. Her er det din egen ambisjon og innsatsvilje som avgjør hvor perfekt det blir.
24. Pynt med det du eventuelt vil pynte med.
25. Lagres lufttett i kjøleskap.