Halvgrove supperundstykker med havre

100 gram deig per rundstykke gir cirka 24 rundstykker
Deilige halvgrove rundstykker med havre. Passer perfekt til suppe med passer også godt i fryseren og i matpakken. Nammis!

 

Jeg er inne i en suppefase. En herlig og saftig og varmende fase med masse spennende innhold. Men for min del er ikke suppen komplett uten et lite bakverk på siden. Til lunsjen i kantinen holder det med et sunt knekkebrød, til søndagsmiddagen hjemme bør det helst være et nydelig loffrundstykke. Til hverdagsmiddagen må det være en mellomting. Disse rundstykkene her er akkurat perfekte til en suppe middag. Halvgrove med akkurat passe tyggemotstand. De egner seg også godt til å fryse.

Prøv en suppe til disse rundstykkene

 

Du trenger:

Gir nok til cirka 24 rundstykker

  • 1100 gr hvetemel
  • 150 gr havremel (kan erstattes av havregryn)
  • 100 gr finmalt rugmel
  • 2 ts salt
  • 4 ss solsikkeolje
  • 100 gr solsikkekjerner
  • 1 pakke gjær
  • 1 ½ dl vann, romtemperert
  • 7 dl skummet kulturmelk, romtemperert

 

Slik gjør du:

1. Det er en fordel dersom alle ingrediensene (særlig det våte) har romtemperatur før du begynner å bake.

2. Bland alt det tørre (hvetemel, havremel, rugmel, salt, gjær og solsikkekjerner) i en bolle og rør godt.

3. Ha i vann og surmelk og bland godt.

4. Nå skal deigen eltes (gjerne i kjøkkenmaskin). Poenget med det er å strekke fibrene i deigen, slik at rundstykkene blir best mulig å spise.

5. Elte deigen i noen par minutter og vurdere om du skal tilsette mer mel eller mer vann. Deigen er litt tung og fuktig, men den skal ha så mye mel at den akkurat slipper bakebollen.

6. Når du er fornøyd med veskebalansen elter du i 10 – 15 minutter til.

7. Dekk til deigen med et fuktig kjøkkenhåndkle, og la stå lunt i cirka to timer til deigen er doblet i størrelse.

HEVETIPS: Dersom det haster litt, kan du varme opp melk og vann til 30 grader for så å kutte ned hevetiden. Dersom du skal lage disse rundstykkene til frokost i morgen, kan du bruke kald veske og heve deigen i kjøleskapet over natten. Sett deigen ut av kjøleskapet en halvtime før du skal forme dem.

8. Når deigen er ferdig hevet deler du deigen inn i stykker på 100 gram (med deigkutter, kniv eller saks). Bruk gjerne kjøkkenvekt for å sikre at alle rundstykkene blir omtrent like store.

9. Dersom du har tid, kan du gjerne la deigklumpene ligge og hvile på kjøkkenbenken i femten minutter (Dersom du ikke har tid, er det helt greit).

10. Rull sammen hver deigklump til et rundstykke og sett på et stekebrett med litt avstand mellom seg. De kan stå så tett at du akkurat får plass til alle rundstykkene på ett bakebrett.

11. Dekk til rundstykkene med et fuktig kjøkkenhåndkle og la dem etterheve i 30 – 60 minutter på en lun plass.

12. Så skal rundstykkene stekes. Ofte velger jeg å pensle rundstykkene med melk, egg eller vann og pynte med frø (lin, solsikke, valmue eller lignende), ost eller salt for å gi ekstra stekeskorpe og smak. Til denne oppskriften valgte jeg å steke dem uten noe som helst, for variasjonens skyld. Du kan velge selv hva du vil og kan gjøre.

13. Stek rundstykkene midt i ovnen på 200 grader i 15-20 minutter. Rundstykkene ser da fortsatt litt bleke ut. Dersom du er usikker på om rundstykkene er ferdig, kan du ta ut ett av dem og banke det lett på bunnen. Gjærdeig som er ferdigstekt gir en hul lyd når du dunker på dem.

STEKETIPS! Vil du ha ekstra sterk stekeskorpe på gjærbaksten? Kast inn en dl vann i ovnsbunnen idet du setter inn rundstykkene. Dampen bidrar til bra skorpe.

14. La rundstykkene hvile litt på rist i 15-20 minutter før du serverer dem.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.