Helstekt and

Helstekt and
En deilig helstekt and med sprøtt skinn og saftig kjøtt. Nammis!

Jeg er veldig glad i fjernsynskjøkken, og synes både danskene og svenskene lager mye bra. Felles for alle de danske fjernsynskokkene er at de på et eller annet tidspunkt steker en hel and. Det virker å være obligatorisk. Etter å ha sett den ene fuglen etter den andre gå inn og ut av danske ovner, fant jeg ut at dette må jeg da prøve selv.

SJEKK UT VÅRE ANDRE HELSTEKTE FUGLER

 

Du trenger:

  • 1 hel and (cirka 2,5 kg)
  • 70 gram smør, så kaldt som mulig
  • 4 dl vann
  • 1 ss grovt salt
  • 1 ss pepper
  • 1 ts tørket timian
  • 1 løk, med skall og i grove biter
  • 2 gulrot, i grove biter
  • 2 stangselleri, i grove biter
  • 2 hvitløksfedd, hele
  • 2 laurbærblad
  • ca 5 dl vann
  • Serveres gjerne med saus og sukkerglasserte poteter

 

TIPS! Stuffing er ikke min greie til and, men dersom vil du ønsker å stuffe andren kan du gjerne bruke en blanding av svisker, eplebåter, løk, hvitløk, chili, sitron, stjerneanis og kanelstang.

 

Slik gjør du:

1. Hvis anden er fryst må den få tine sakte innerst i kjøleskapet over natten. Ta anden ut av kjøleskapet en halvtime før du begynner å jobbe med dem, så får den romtemperatur.

2. Sett ovnen på 240 grader.

3. Vask anden godt innvendig og utvending, gjerne med rennende vann. Husk god håndhygiene når du behandler rått kyllingkjøtt. Vask hender og kjøkkenutstyr godt før du bruker dem til noe annet.

4. Mange ender har en del grevinneheng/fett-lapper som henger fra fuglen, særlig ved åpningene. Disse kan du klippe av (og ligge i bunnen av langpannen dersom du skal lage saus)

5. Tørk godt av anden både innvendig og utvendig.

6. På dette tidspunktet kan du stikke inn steketermometer dersom du ønsker å bruke dette. And er kjent for å være litt vanskelig å treffe med plasseringen av steketermometer. Målet er å plassere det slik at spissen havner på det dypeste delen av bryststykket, uten at det treffer noe bein. Jeg plasserer et termometer i hvert bryst, for da får jeg i alle fall ett resultat jeg tror jeg stoler på.

7. Gni hele anden godt inn med salt og pepper

8. Bruk ostehøvel på det kalde smøret og legg skivene utover andebystet, slik at alle de kjøttfulle delene er dekket. Det er litt av grunnen til at jeg skriver cirka 70 gram smør – bruk så mye du trenger for å dekke kjøttet.

9. Finn frem en ildfast form eller langpanne. Legg timian, løk, gulrot, stangselleri, hvitløksfedd, laurbærblad i bunnen og hell vann over. (Dette er for å gi andefettet enda bedre smak. Andefettet bør du ta vare på uansett om du skal lage saus eller ikke, for det smaker supergodt og kan brukes til masse.)

10. Plasser anden på en rist over langpannen og stek anden på 240 grader i 20 minutter. Gjennom hele steketiden kan du gjerne helle stekesky fra bunnen over anden. Det gir sprøtt og deilig smaksrikt skinn.

11. Etter 20 minutter setter du ovnen ned til 160 grader. Her skal anden stekes i cirka 45 minutter, eller til kjernetiden er 68 grader. De siste ti minuttene/ti gradene kan du gjerne sette ovnen opp på 250 grader og varmluft dersom du synes anden ser litt bleik ut.

12. Dersom du skal lage saus til anden kan du helle av kraften fra bunnen av langpannen idet du setter opp temperaturen til 250 grader. Her kan det bli litt søl fra anden som drypper jevnt med deilig kraft. Mitt triks er å plassere et stekebrett med bakepapir på bunnen av ovnen før jeg fjerner sausepannen. Da slipper du både oppvask og ovnsrens etterpå.

13. Hell så kraften forsiktig over i et litermål og la stå og kjøle seg litt ned før du begynner på sausen. Poenget med litermål er at det blir veldig mye lettere å se hva som er rent andefett og hva som er ren kraft. Bruk sil når du heller, for du skal ikke ha med noe grønnsaker videre. De har gitt fra seg den smaken de kan, og kan kastes når steketiden er over.

14. Så hvordan vet du hvordan anden er ferdig? Stikk en kniv inn i et lår, eller løft litt forsiktig på den ene siden av anden for å helle ut litt kraft. Dersom saften er klar er anden også klar. Dersom det kommer ut blod trenger den mer tid.

15. La anden hvile i femten minutter før du skjærer opp anden. Jeg skjærer av lårene først, og deretter brystene som jeg skjærer i skiver. Da er det lettere for folk å forsyne seg med så mye de vil.

16. Mens anden hviler kan du lage sausen

 

TIPS! Vil du ha rosa brystkjøtt?

Jeg har basert meg på danske jule-and oppskrifter der man steker hele fuglen og går for gjennomstekt kjøtt. Dersom man ønsker den klassiske røde andebrystet må man skjære bryststykkene av helt i starten og steke dem ved siden av. Da plasserer du steketermometeret i midten av brystkjøttet og tar det ut av ovnen når de når en kjernetemperatur på 60 grader. For resten av andekoppen (som tåler litt mer steketid enn bryststykkene) følger du oppskriften og steketdene som står over.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.