Helstekt ytrefilet av okse

Helstekt ytrefilet er deilig rosa når kjernetemperaturen er 58 grader.
Mørt, saftig og rosa biffkjøtt er noe av det beste man kan servere. Nammis!

 

Å sette tennene i et mørt og saftig stykke biffkjøtt er noe av det beste som kan skje et menneske. Munnen, magen og sjelen blir fylt av en ro og lykke som ingen andre matretter kan matche. Biff er i seg selv sunt og magert og med et fornuftig tilbehør hører biffen hverdagen til. Og når helgen kommer kan du pøse på med saus og digg. Lekkert blir det uansett.

Tilbehør til biffen? Du kan ikke ta feil med potet!

 

 

Du trenger:

Per pers

  • Ca 200 gr kjøtt (se an ditt publikum. Beregne mer eller mindre basert på hvem du skal ha til middag)
  • Olje og smør til steking
  • Salt og pepper og evt krydder
  • Utstyr: steketermometer

Slik gjør du:

1. Hvis du skal tine kjøttet, er det viktig å ta seg god tid. Legg kjøttet i den kaldeste delen av kjøleskapet, og beregne god tid. Helst et døgn.

2. Når kjøttet skal stekes skal det være romtemperert. Ta derfor kjøttet ut av kjøleskapet minst en halvtime før du skal steke det. Helst enda lenger.

3. Så må du sette på stekeovnen (over- og undervarme), og da kommer det litt an på hvor godt tid du har. Jeg synes det er greit å steke på 150 grader. Da beregner jeg 30-40 minutters steketid. Velg et sted mellom 100 (ca 2 timer for et 750 grams kjøttstykke) og 200 grader (25 min).

4. Før kjøttet settes i ovnen skal vi steke det kort i pannen. Det gjør vi for å få stekeskorpe. Det «lukker» kjøttsaften inne i biffen under ovnsstekingen, og gir en mye saftigere biff. Tørk av biffene med kjøkkenpapir, det gir en bedre stekeskorpe.

5. Varm stekepannen godt før du har olje i. Ha på sterk varme – men ikke full styrke, da er det lett å svi kjøttet.

6. Ha i rikelig med olje i stekepannen, og la også denne bli god og varm. Ha så en klatt godt smør i pannen

7. Stek biffen kort (30 – 60 sekunder) på alle sider, til den har fått en liten stekeskorpe. Dersom du skal steke flere kjøttstykker, kan du gjerne la stekepannen vente 30 sekunder mellom hvert kjøttstykke, for å få opp igjen varmen på oljen. Fyll på mer olje og smør hvis det trengs.

8. Krydre så kjøttet med dine favorittkrydder. Minimum her er salt og pepper. Plassere et steketermometer i kjøttet, slik at at pinnen kommer inn i midten av kjøttet.

9. Ha biffen i en ildfast form, og stek den i ovnen til steketermometeret står på 58 grader (Her kan du bestemme selv. Kjøttet er rødt når kjernetemperaturen er på cirka 55 grader og godt rosa på cirka 60) .

10. Ta så biffen ut av ovnen, og dekk den til med aluminiumsfolie. Her kan den stå å hvile i cirka 15 – 20 minutter. Grunnen til at vi lar den hvile er for å gir en mest mulig saftig biff.

11. Så skjærer du biffen opp i skiver og serverer. Du bestemmer selv om du vil ha tykke eller tynne skiver.

2 kommentarer til “Helstekt ytrefilet av okse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.