Hermetiske plommer

Hermetiske plommer
Sommeren i en skål! Vintermeg er evig taknemlig for at sommermeg gadd å bruke tid på dette! Nammis!

Ute er det én lusen plussgrad og sidelengs sludd. I morgen er all den flotte snøen som kom i forrige uke redusert til et betongaktig polert holkelag som lover iskalde fall legevaktbesøk. Men det gjør ingenting, for jeg har nemlig sommer i kjelleren. Det står det et lite lager med hermetiserte plommer fra sommeren. Den gangen frukten var søt, gresset grønt, solen varm og treet bugnet av frukt. Jeg lar sludd være sludd og popper et glass med sommerminner så lenge!

PRØV OGSÅ MINE ANDRE DESSERTER

 

Du trenger:

  • 30 plommer (plukket fra treet eller fra butikken – ikke fra bakken)
  • 1 liter vann
  • 700 g sukker
  • 1 stk vaniljestang (kan sløyfes om du vil ha mer nøytral smak)
  • 1 stk kanelstang (kan sløyfes om du vil ha mer nøytral smak)
  • 0,5 dl nypresset sitronsaft

OBS! 30 plommer med veske holder til cirka ett glass eller to (kommer an på størrelsen). Hvis du har mer plommer er det selvsagt bare til å lage mer, men du trenger da ikke doble veskemengden for hver 30. plomme. Det viktige er å beholde balansen mellom vann og sukker. Prøv deg frem for å se hvor mye du trenger til din plommemengde.

Tips! Du kan også bruke hel nellik, stjerneanis eller kardemommekapsler som smakstilsetning om du vil

Slik gjør du:

1. God hygiene er alfa og omega (og det i midten) for en vellykket hermetisering. Sørg for ren frukt, rene hender og rent utstyr. Og ikke minst steriliserte hermetikkglass!

2.  Hvis plommene dine har tynt skall holder det å skylle dem godt under kaldt vann

3. Hvis plommene dine er store med tykt skall kan du koke dem raskt i 30 – 60 sekunder til skinnet begynner å sprekke. Så har du dem raskt i en bolle med iskaldt vann. Så flår du av skallet.

4. Del plommene i to med en kniv, og fjerne steinene.

5. Kok opp vann, sukker, vaniljestang, kanelstang og sitronsaft.

6. Sterilisere hermetikkglassene dine (kokes godt eller legg dem i kald ovn og sett varmen på 100 grader (over og under-varme). La varmes i ovnen i 20 – 30 min.

7. Fyll glassene godt med plommer.

8. Fyll så glassene med sukkerlake. Fyll så mye du kan uten at det renner over. Jo fullere det er, jo mindre sjanse er det for mugg- og soppangrep.

9. Tørk av kanten hvis du har sølt, og lukk lokket med gummilist på.

10. Dersom du har gjort alt riktig skal du kunne snu glasset uten at det lekker.

11. Lagres mørkt og kjølig og spises i løpet av vinteren med pisket krem eller vaniljesaus.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *