– Hva? Skal kjernetemperaturen på hjortestek bare være 58 grader? Hytteturens hovedmiddag skulle tilberedes, men min mor tvilte sterkt på internettets kollektive anbefaling. Jeg prøvde så godt det lot seg gjøre å forklare at hjortestek er magert og ikke trenger mer enn 58 grader. Etter noen timers debatt kom vi frem til et kompromiss på 60 grader. Steken ble saftig og kjempegod, men som min mor sa: – Neste gang kan du sikkert ta den på 58 grader.
Hva skal du servere til steken?
Du trenger
Til fire personer
- Cirka 1 kg hjortestek (helst benfri og ferdig surret)
- 1/2 ts salt
- ¼ ts pepper
- 1 ts timian
- 1 ss olje
- 1 ss smør
- 3 gulrøtter, skrelt og kuttet
- 4 fedd hvitløk (Kun hvis du skal bruke kraften til å lage saus)
- 1 stekepose (kan sløyfes)
TIPS! Krydderet her er mest et tips. Du kan selv velge hva du vil gni steken inn med, enten det er chilipulver, rosmarin eller revet appelsinskall. Gjør det du føler blir godt!
Slik gjør du
1. Sørg for at hjortesteken er ferdig tint og romtemperert. Kjøtt bør få tine sakte i den kaldeste delen av kjøleskapet, gjerne over et døgn. Ta steken ut av kjøleskapet cirka en time før du skal begynne å tilberede den, slik at den får romtemperatur.
2. Sett på stekeovnen på ønsket steketemperatur. Jo lavere temperatur, jo lenger steketid. Noen foretrekker lang steketid for smakens skyld – noen foretrekker kort steketid for å bruke kortest mulig tid på maten. Med 100 grader kan du beregne 5-6 timers steketid. Med 200 grader anslår de cirka 30 minutter. Jeg valgte 150 grader som mellomløsning, og da ble steketiden cirka halvannen time.
3. Tørk av kjøttet med litt kjøkkenpapir og gni inn salt, pepper og timian.
4. Ha olje og smør i en stekepanne og varm med sterk varme til smøret er nøttebrunt. Brun steken på alle sider (også kortsidene) i cirka 1 minutt til hele steken har fått en god stekeskorpe.
5. Plasser steketermometeret slik at tuppen havner midt i den tykkeste delen av steken.
6. Knus hvitløksfeddene med langsiden av en kjøkkenkniv (eller lignende).
7. Ha gulrøttene, steken og hvitløken i en stekepose. Klipp et hull på toppen av stekeposen, slik at dampen kan forsvinne.
8. Stek steken midt i ovnen til kjernetemperaturen er 58 grader.
9. Ta steken ut av ovnen og pakk den inn i aluminiumsfolie. La den hvile i folien i cirka 20 minutter. Den holder seg varm og godt, men blir mer saftig.
10. Ta gjerne vare på stekekraften og bruk den i sausen (LENKE). Gulrøttene serverer du til steken.
11. Kutt opp steken i så tynne eller tykke skiver som du vil og server med poteter (LENKE), grønnsaker (LENKE) og saus (LENKE).
Det ser gret ut, men hva lager jeg sausen av?
Hei 🙂
Ja, det er kjempegodt! Her er oppskriften til sausen: http://www.nammis.no/saus-til-stek/
Morten
Skal eg fjerne surringen på steika for eg lager steikeskorpe
Hei :). Det trenger du ikke – du kan klippe den av rett før du skjærer den opp for å servere 🙂
Morten
Tyttebærrømme og baconsurret rosenkål er knallgodt tilbehør
Takk for at du deler. Det høres veldig godt ut. Steker du baconrosenkålen i stekepanne eller i ovnen?
Hilsen Morten
Koker det først opp som vanlig, og surrer de sammen baconbitene som er stekt, etterpå
Hei. Hvor lang blir steketiden ca. dersom man har bogstykke med ben?
Hei.
Det har jeg ikke prøvd, må jeg innrømme. Fra andre kjøttstykker vet jeg at steketiden går en opp med bein i. Lammelår beregnes for eksempel til 2-3 timer med bein og bare 1-2 uten bein. Det viktigste er å styre etter kjernetemperaturen, og plassere termometeret sånn at det ikke kommer borti beinet