Denne påsken har jeg bestemt meg for å teste ut hva resten av verden koser seg med i påsken. Noen timer på google kan avsløre at folk spiser og gjør de utroligste ting i påsken. Men noe av det er verdt å ta med seg til det norske påskefjellet. Hot Cross Buns er den klassiske britiske påskebaksten, og skal aller helst spises på langfredag. Du kan fylle dem med det du vil – jeg gikk for tørket mango og det ble skikkelig påskestemning, søtt, godt og gult!
SJEKK UT VÅRE ANDRE PÅSKETE OPPSKRIFTER
Du trenger
til cirka 12stk
Du trenger:
- 1 dl vann
- 2 dl melk
- 110 gram sukker
- En pakke tørrgjær
- 100 gram smør, smeltet
- 1 eggeplomme
- 1 ½ ts vaniljeekstrakt (kan erstattes med vaniljesukker)
- 750 gr hvetemel
- ½ ts salt
- ½ ts muskatnøtt
- ½ ts kanel
- ¼ ts ingefær
- 1 dl fyll:
I klassiske hot cross buns bruker man vanligvis en miks av tørket frukt, men de moderne britene bruker mye forskjellig: tørket frukt, tørkede bær (for eksempel
bringebær, solbær eller rips), sukat, rosiner, hakket sjokolade, smash, daim. Bruk hva ditt hjerte og din mage begjærer. Jeg brukte tørket mango som jeg finhakket. Både jeg og Madammen var litt skeptisk men vi angrer ikke et sekund – det ble både søtt og godt. Anbefales!
Til glasuren
- 5 dl melis
- 3-4 ss melk
- Skallet fra cirka en halv sitron
- 1 ts vaniljeekstrakt (kan erstattes med vaniljesukker)
TIPS! Bruker du tørkede bær eller rosiner kan du gjerne la dem stå i vann en stund før du tilsetter dem til deigen. Da blir baksten saftigere. Sil av vannet og rist godt før til tilsetter dem i deigen.
Slik gjør du:
1. Varm opp vann og melk til cirka 30 grader. Bruk gjerne termometer for å være sikker.
2. Smelt smøret forsiktig på lav varme
3. Visp sammen 80 % av smøret, eggeplommen og vaniljen inn i melken.
4. Bland mel, sukker, salt, gjær, muskattnøtt, kanel og ingefær i en bakebolle
5. Lag en grop i melblandingen og tilsett vesken. Rør til det er en tykk, jevn masse.
6. Elt i cirka 8 minutter. Etter noen minutter kan du vurderer om du trenger mer melk eller mel. Deigen skal være så fast at den akkurat slipper bakebollen. Mot slutten kan du tilsette fyllet. Elt til fyllet er jevnt fordelt utover deigen.
7. Form deigen til en ball
8. Ha resten av smøret i en bakebolle og legg deigkulen i denne. Snu deigen slik at alle delene får litt smør på seg. Dekk så til med plast eller et fuktig kjøkkenhåndkle og hev i cirka halvannen time på et lunt sted.
9. Elt deigen lett for å slå luften ut av den. Del deigen så i tolv like biter på cirka 115 gram (bruk gjerne kjøkkenvekt).
10. Rull hver klump til runde boller. Deigen er litt annerledes å jobbe med enn vanlige bolledeiger – litt tyngre og det er litt vanskeligere å få laget en jevn overflate– men la ikke det skremme deg. Bollene blir knallgode til slutt.
11. Sett bollene på stekebrett med litt avstand mellom seg.
12. Dekk til med plast eller et fuktig kjøkkenhåndkle og la etterheve i 45 minutter
13. Varm ovnen til 190 grader
14. Stek bollene i cirka 20 – 25 minutter til de er gylne og fine. Mine var ferdige etter 20 min. Du kan gjerne bruke steketermometer i en av bollene – deigen skal ha en kjernetemperatur på 87 grader)
15. La bollene kjøle seg litt ned i et kvarters tid før de får glasur og kan serveres.
16. Glasuren lager du ved å bland melis, revet sitronskall og vanilje til en jamn miks. Tilsett én og én ss melk til du får en tyktflytende jevn glasur.
17. Dekk til hver bolle med et tynt glasurkors. Det er i alle fall slik britene gjør det. Jeg synes glasuren var så digg at de bollene som ikke er med på bildet fikk betydelig mer glasur enn det tynne lille korset.
18. Hot cross buns kan serveres direkte som de er – eller de kan deles i to og serveres med smør og marmelade.