Hvetestang med vaniljekrem

Hvetestang med vaniljekrem
Saftig, luftig hvetestang med vaniljekrem. Jeg hadde tenkt å pynte den med litt melisglasur, men ivrige hender hadde allerede forsynt seg med halvparten før jeg kom så langt. Utrolig god!

– Skal vi bake noe til helgen, spurte jeg. – Vaniljestang, sa Madammen bestemt. – Jeg tenkte kanskje vi kunne bake noe skillingsbo…. – Vaniljestang! kom det fra Madammen. Så da ble det vaniljestang, da. En saftig, luftig hvetestang med deilig, fyldig vaniljekrem. Neste gang lager jeg to, for denne forsvant før jeg fikk sukk for meg.

SJEKK UT VÅRE ANDRE GJÆRBAKSTER

 

Du trenger:

  • 500 gr hvetemel
  • 100 gr sukker
  • ½ ts kardemomme
  • ½ ts bakepulver
  • en pakke tørrgjær
  • 3 ½ dl h-melk, romtemperert
  • 100 gr ekte smør, romtemperert
  • Fyll: 5 dl vaniljekrem (min oppskrift her)
  • Pensles med: 2 eggeplommer til pensling

 

Slik gjør du

1. Ta frem alle ingrediensene en stund før du skal bake, slik at alt har lik temperatur.

2. Bland alle de tørre ingrediensene i en bakebolle og rør inn melken.

3. Elt deigen i 2-3 minutter og vurdere om du trenger mer mel eller veske. Deigen skal være så fast at den akkurat slippe bakebollen. Tilsett én og én ss mel eller melk til du er fornøyd.

4. Så fortsetter du å elte deigen i 10 minutter. Dette er for å strekke fibrene i melet, slik at deigen blir best mulig.

5. Til slutt tilsetter du smøret litt og litt og elter videre i 4-5 minutter til alt smøret er eltet godt inn i deigen.

6. La heve på et lunt sted i 90 – 120 minutter. Tips: Dersom du har dårlig tid kan du varme opp melken til 32 grader (bruk steketermometer) og redusere hevetiden til ca 45 minutter.

7. Ha deigen på et melete underlag og elt luften ut av den. Kjevle ut deigen i et rektangel som er like langt som stekebrettet ditt.

8. Rør godt i vaniljekremen, slik at den er jevn og uten klumper. Smøre den så  jevnt utover rektangelet, men la «den øverste» centimeteren av rektangelet være uten noe fyll.

9. Rull sammen deigrektangelet som en rullekake fra bunnen. Prøv å brett litt stramt. Fest deigen med den fylløse centimeteren i toppen. Flytt rullen over på stekebrett med bakepapir.

10. Finn frem en (gullende ren) og skarp saks, og klipp dype kutt fra toppen og rett ned mot bakebrettet. Du skal klippe så dypt at det bare er en centimeter igjen som er uklippet.

11. Når har du en stang full av «kakestykker» . Brett annethvert kakestykke til hver sin side, slik at annethvert stykke står ut, og annet hver stykke står inn.

12. Nå skal det etterheves. Dekk til kringlen med et fuktig kjøkkenhåndkle, og la heve i 45 – 60 minutter.

13. Pensle toppen av kringlen med eggeplommer

14. Stek kringlen på nederste rille i ovnen på 200 grader i 25 minutter (eller til den er ferdig gjennomstekt).

15. La avkjøles i 15 minutter på rist.

16. Skjær eller riv stangen opp i stykker på cirka 2-3 centimeter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.