Hvite kakemenn

Hvite kakemenn
Klassiske, hvite kakemenn hører med til julen. Nammis!

Hvite kakemenn er blant de aller, aller tidligste juletegnene. Allerede sent i september – eller senest tidlig i oktober –  sniker de seg inn i butikkhyllene og varsler om de kommende månedene med glitter og stas og styr og forberedelser. Etter cirka en ukes tid er butikk-kakene tørre som stortingsmeldinger og er en garantist for de tradisjonsrike sette-seg-fast-i-gangen-opplevelsene nå i førjulstiden. Ingenting er som å prøve å skylle ut en kakemann i ganen med en deilig slurk gløgg, før man til slutt må gi opp og grave kakemassen ut av munnen med en pekefinger forran hele juleselskapet. Sånn er det heldigvis ikke med de hjemmelagde. De kan man lage senere, de smaker bedre og setter seg ikke like fast.

PRØV OGSÅ VÅRE ANDRE JULEKAKER

Du trenger:

  • 125 gram smør, smeltet og avkjølt
  • 1 ½ dl h-melk
  • 3 dl sukker
  • 1,5 ts hornsalt
  • 8 dl hvetemel
  • 1 ss vaniljekestrakt (kan erstattes med vaniljesukker eller sløyfes helt)

 

OBS! Jeg synes vaniljeekstrakten tilfører kakemennene det lille ekstra, samtidig må jeg erkjenne at det er en videreutvikling og endring av den klassiske, rene kakemannsmaken fra barndommen. Og det vil vi vel ikke ha nå i julen. Jo, jeg vil! Men kanskje ikke du? Da er det fullstendig lov til å halvvere, eller kutte ut hele vaniljen.

 

Slik gjør du:

1. Smelt smør og avkjøl i minst 10 – 15 minutter.

2. Så rører du inn sukker og melk og vaniljeekstrakt.

3. Bland halvparten av melet med hornsalt og rør dette sammen med melkeblandingen.

4. Ha så i resten av melet og bland til du har en ferdig deig

5. Form deigen til en runding og pakk inn i plast. La deigen hvile i kjøleskapet i minst en time, men gjerne over natten

6. Sett stekeovnen på 175 grader.

7. Kjelve ut deigen til du får den størrelsen du liker. Tynn deig gir sprø kaker, tykk deig gir mykere kaker.

8. Trykk ut figurer med pepperkakeformer.

9. Stekes i cirka 7 minutter. Ta dem ut av ovnen før de blir gylne.

10. Avkjøle kakene og pynt dem med konditorfarge.

11. Lagres i lufttett boks.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.