Julepai ligger an til å bli årets hit på norske julebord og på norske julelunsjer! Og denne julepaien med juleskinke er en av de beste, og fortjener at du prøver den! Deilig julekjøtt, friske grønnsaker og et lokk med smeltet ost på toppen er killerkombo som kommer til å danne nye juletradisjoner i de tusen hjem. God jul!’
Prøv også våre andre julepai-oppskrifter med svineribbe eller kalkun
Du trenger
- 1 paibunn (min oppskrift her)
- 350 gr juleskinke (ferdigkokt)
- 75 gr kålrot (veid ferdig skrelt)
- 1 gulrot
- 1 ss olivenolje
- 5 medium poteter, kokte
- 140 gr brokkoli
- ½ rødløk
- 75 gr rødkål
- 1 buljonterning, oksekraft
- 2 dl kokende vann
- 250 gr revet ost (jeg brukte mozarella – du bruker det du vil!)
Slik gjør du:
1. Sett stekeovnen på 200 grader.
2. Kutt opp juleskinken, gulrot og kålrot i små terninger, og bland alt sammen i en ildfast form med olivenolje, ¼ ts salt og ½ ts pepper.
3. Stek dette i ovnen i 30 minutter. Rør gjerne litt i blandingen halvveis i steketiden.
4. Mens dette står i ovnen kan du skrelle potetene og koke dem i vann. La dem stå og kjøle seg ned litt og kutt dem så opp i litt store terninger.
5. Kutt opp rødkål i små terninger.
6. Skjær bort alle stilkene på brokkolien, slik at du sitter igjen med de små brokkoliblomstene.
7. Kutt opp rødløken i skiver.
8. Når grønnsakene er ferdigstekte i ovnen, tar du innholdet i den ildfaste formen over i en bolle.
9. Så heller du 2 dl vann og en buljongterning over i den ildfaste formen og rører godt til alt er blandet sammen.
10. Bland poteter, kjøtt, kålrot, gulrot, rødkål og brokkoli i en bolle. Ha over kjøttkraften fra den ildfaste formen (bruk gjerne en liten sil) og bland godt.
11. Ha det hele over i den forstekte paibunnen og fordel det jevnt.
12. Fordele løken på toppen.
13. Strø osten jevnt over på toppen.
14. Stek i ovnen i cirka 20 – 25 minutter på 200 grader til osten er gylden.
15. La paien hvile minst 10 minutter før du skjærer i den.