Julepai med ribbe

En perfekt måte å utnytte rester etter julemiddagen.
En deilig julepai med ribbe, grønnsaker og potetmos! Nammis!

Ribbepaien var den tredje julepaien på kort tid, og Madammen begynte å bli en kombinasjon av lei og skeptisk. Minnet etter forrige ukes pinnekjøttpaifadese satt fortsatt hardt i hos oss begge. Pinnekjøttpai var ikke noe nammis, for å si det forsiktig. Men vi nullstilte oss julepai-mentalt og skred til verket. Og heldigvis hadde ikke pinnekjøttelendigheten tatt motet fra oss. For denne julepaien med ribbe viste seg å være en genial måte å utnytte rester fra julemiddagen. En deilig smaksrik julepai med saftig ribbe, sprø grønnsaker og et lekkert potetmoslokk på toppen. En skikkelig julepaihøydare.

Prøv også våre andre julepai-oppskrifter

 

Du trenger:

  • Paibunn (min oppskrift her)
  • 30 gr sennep (mindre hvis den er veldig sterk – jeg brukte en mild sennep)
  • 140 gr surkål
  • 350 gr renskåret svineribbe (uten store fettklumper, svor eller bein). Du kan gjerne bruke andre former for gjennomstekt svinekjøtt også) Jeg brukte cirka 15-20 cm av en ferdigstekt tynnribbe med fett og svor som jeg renskar.
  • 150 gr kålrot
  • 150 gr gulrot (cirka 2 store)
  • 70 gr rødkål
  • 2 dl kjøttkraft (se tips under)
  • 600 gr. poteter
  • 75 gr ekte smør
  • 1 – 2 dl melk eller fløte
  • Krydres med salt og pepper
  • 2 skriver med gammelt, tørt brød (gjerne fint brød)

TIPS! For å lage kjøttkraften kokte jeg opp 5 dl vann og rørte ut i bunnen av den stekeformen jeg hadde stekt ribben i (og brukte 2 dl til denne paien). Det ble veldig godt med litt pepper. Men du kommer langt med en vanlig kjøttkraft laget av buljongterninger

Slik gjør du

  1. Gjør paibunnen klar etter oppskriften. Jeg anbefaler alltid å forsteke paibunn i ett kvarter før den får fyll i seg – da sikrer du at paibunnen blir skikkelig gjennomstekt. La ovnen stå på når paibunnen er ferdig – det er ikke så lenge til du skal bruke den igjen.
  2. Renskjær ribben for store fettklumper, svor og ben. Målet er å sitte igjen med mest mulig rent kjøtt.
  3. Skrell potetene og kok dem opp.
  4. Kutt gulrot og kålrot og rødkål i tynne, tynne skiver eller terninger.
  5. Kok opp vann med litt salt til det fosskoker og kok gulrot, kålrot og rødkål i 3 minutter. Fjerne grønnsakene umiddelbart og skyll i iskaldt vann til de er kalde. Den måten å gjøre det på sikrer at grønnsakene beholder farge og smak.
  6. Gjør klar kjøttkraften
  7. Når potetene er ferdig kokte heller du av vannet og tilsetter melk eller fløte, smør og ½ ts salt ¼ ts pepper. Mos alt til det er en jevn og fin potetmos.
  8. Hakk opp de tørre brødskivene til små smuler. Bruk gjerne kjøkkenmaskinen.
  9. Ha sennep og surkål i bunnen av paien.
  10. Bland grønnsakene og kjøttet med 2 dl kjøttkraft og bland godt.
  11. Fordele blandingen jevnt i paibunnen.
  12. Sett paien midt i ovnen og stek på 200 grader i 15 minutter.
  13. Ta paien ut igjen av ovnen og fordel potetmosen i et jevnt lag på toppen av paien. Pass fingrene nå – husk at paiformen er dritvarm!
  14. Dryss over brødsmulene og sett paien tilbake i ovnen i 15 minutter.
  15. La gjerne paien hvile 5-10 minutter før dere begynner å spise den.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.