![En perfekt måte å utnytte rester etter julemiddagen.](http://www.nammis.no/wp-content/uploads/2014/12/Julepai-med-ribbe-005a-1024x570.jpg)
Ribbepaien var den tredje julepaien på kort tid, og Madammen begynte å bli en kombinasjon av lei og skeptisk. Minnet etter forrige ukes pinnekjøttpaifadese satt fortsatt hardt i hos oss begge. Pinnekjøttpai var ikke noe nammis, for å si det forsiktig. Men vi nullstilte oss julepai-mentalt og skred til verket. Og heldigvis hadde ikke pinnekjøttelendigheten tatt motet fra oss. For denne julepaien med ribbe viste seg å være en genial måte å utnytte rester fra julemiddagen. En deilig smaksrik julepai med saftig ribbe, sprø grønnsaker og et lekkert potetmoslokk på toppen. En skikkelig julepaihøydare.
Prøv også våre andre julepai-oppskrifter
Du trenger:
- Paibunn (min oppskrift her)
- 30 gr sennep (mindre hvis den er veldig sterk – jeg brukte en mild sennep)
- 140 gr surkål
- 350 gr renskåret svineribbe (uten store fettklumper, svor eller bein). Du kan gjerne bruke andre former for gjennomstekt svinekjøtt også) Jeg brukte cirka 15-20 cm av en ferdigstekt tynnribbe med fett og svor som jeg renskar.
- 150 gr kålrot
- 150 gr gulrot (cirka 2 store)
- 70 gr rødkål
- 2 dl kjøttkraft (se tips under)
- 600 gr. poteter
- 75 gr ekte smør
- 1 – 2 dl melk eller fløte
- Krydres med salt og pepper
- 2 skriver med gammelt, tørt brød (gjerne fint brød)
TIPS! For å lage kjøttkraften kokte jeg opp 5 dl vann og rørte ut i bunnen av den stekeformen jeg hadde stekt ribben i (og brukte 2 dl til denne paien). Det ble veldig godt med litt pepper. Men du kommer langt med en vanlig kjøttkraft laget av buljongterninger
Slik gjør du
- Gjør paibunnen klar etter oppskriften. Jeg anbefaler alltid å forsteke paibunn i ett kvarter før den får fyll i seg – da sikrer du at paibunnen blir skikkelig gjennomstekt. La ovnen stå på når paibunnen er ferdig – det er ikke så lenge til du skal bruke den igjen.
- Renskjær ribben for store fettklumper, svor og ben. Målet er å sitte igjen med mest mulig rent kjøtt.
- Skrell potetene og kok dem opp.
- Kutt gulrot og kålrot og rødkål i tynne, tynne skiver eller terninger.
- Kok opp vann med litt salt til det fosskoker og kok gulrot, kålrot og rødkål i 3 minutter. Fjerne grønnsakene umiddelbart og skyll i iskaldt vann til de er kalde. Den måten å gjøre det på sikrer at grønnsakene beholder farge og smak.
- Gjør klar kjøttkraften
- Når potetene er ferdig kokte heller du av vannet og tilsetter melk eller fløte, smør og ½ ts salt ¼ ts pepper. Mos alt til det er en jevn og fin potetmos.
- Hakk opp de tørre brødskivene til små smuler. Bruk gjerne kjøkkenmaskinen.
- Ha sennep og surkål i bunnen av paien.
- Bland grønnsakene og kjøttet med 2 dl kjøttkraft og bland godt.
- Fordele blandingen jevnt i paibunnen.
- Sett paien midt i ovnen og stek på 200 grader i 15 minutter.
- Ta paien ut igjen av ovnen og fordel potetmosen i et jevnt lag på toppen av paien. Pass fingrene nå – husk at paiformen er dritvarm!
- Dryss over brødsmulene og sett paien tilbake i ovnen i 15 minutter.
- La gjerne paien hvile 5-10 minutter før dere begynner å spise den.