Julevørterbrød

Julevørterbrød
Jul på en brødskive: Deilig, mørkt og saftig julevørterbrød med mørk sirup, krydder og rosiner. Serveres med godt smør og brunost.

« – Øi, Kor e’ vørtaren i dette julevørterbrødet?» Jeg skjønner hvorfor du spør. Mange oppskrifter på «ekte» julevørterbrød inneholder jo litt vørterøl. Det eneste problemet, er at akkurat denne oppskriften – som altså ikke har vørterøl i seg – er så god at jeg ikke har lyst til å bytte den ut. Julevørterbrødet er en selvsagt del av julen for meg. Det er den lyse julekakens mørke, syndige bror med enda mer smak og dybde. Julenammenam for store og små.

Har du heller lyst på et annet brød?

 

Du trenger:

Til 2 store brød

 • 5 dl vann, cirka 20 – 25 grader
 • En pakke tørrgjær
 • 175 gram mørk sirup
 • 85 gram sukker
 • 500 gram hvetemel
 • 500 gram siktet rugmel
 • 1 ts salt
 • 1 ts malt ingefær
 • 2 ½ ts malt stjerneanis
 • 300 gram rosiner
 • Til pensling: 1 egg og 1 ss vann

 

TIPS! Her legger jeg opp til lang hevetid, for det gir aller best resultat. Dersom du har dårlig tid kan du bruke en halv pakke gjær ekstra og heve temperaturen i vannet til cirka 35 grader (lunkent). Da trenger du bare å heve deigen i cirka 40 minutter.

 

Slik gjør du

1. Bland de tørre ingrediensene i en bakebolle og tilsett så vannet.

2. Elt deigen 2-3 minutter (bruk gjerne kjøkkenmaskin med eltekrok) og så vurderer du om du trenger mer mel eller veske. Deigen skal være så fast at den akkurat slipper kantene på bakebollen. Tilsett mel eller vann – en spiseskje om gangen – til du er fornøyd med konsistensen.

3. Deigen skal nå eltes skikkelig – og helst lenge og kraftig. Poenget med elting er å strekke fibrene i melet, slik at deigen får en deilig seig konsistens. Elt deigen i 10-15 minutter.

4. Dekk til deigen med plastfolie eller et fuktig kjøkkenhåndkle og hev i 90 – 120 minutter, til deigen er doblet i størrelse.

5. Del deigen i to og elt halvparten av rosinene inn i hver deigklump. Her anbefaler jeg å elte for hånd, for å ikke ødelegge rosinene. Elt i noen minutter til rosinene er sånn nogenlunde jevnt fordelt.

6. Forme de to deigklumpene til brød og legg dem på et stekebrett med bakepapir. Dekk til med et fuktig kjøkkenhåndkle og la heve i cirka en times tid. ‘

7. Pisk lett sammen egget og vannet og pensle brødene godt på toppen.

8. Brødene stekes midt i ovnen på 200 grader i cirka 45 minutter. Følg med stekingen nøye underveis, for julevørterbrød kan lett får for mørk farge. Når brødet har blitt så mørkt som du ønsker (hos meg skjedde dette etter 20 minutter) kan du dekke dem til med aluminiumsfolie og senke temperaturen til 180 grader.

9. La brødene avkjøles på rist.

10. Serveres med godt smør og brunost.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.