Kaldhevede rundstykker med salt og valmuefrø

Rundstykker er veldig godt med rørte jordbær på
Kaldheving er ikke så skummelt som det høres ut. Det er tvert i mot en veldig enkel måte å få ferske runstykker til frokost! Disse har fått et lag med salt og valmuefrø på toppen for ekstra god smak!

Ingenting kan måle seg med å sette tennene i et ferskt og nystekt hjemmelaget rundstykke med rørte jordbær! Men av og til strekker ikke tiden til. Man orker ikke å vente på langtekkelig heving før frokost, eller kanskje man rett og slett ikke har tid før man må ut for å møte livets realiteter. Løsningen er kaldheving. Deigen settes og rulles kvelden før, og alt som må gjøres på morgenkvisten er å la deigen bli romtempert og så slenge dem i ovnen. Enkelt, praktisk og skikkelig Nammis!

 Hjemmelaget syltetøy som pålegg? Se oppskriften her

Du trenger

(til 18 stk)

 

 • 25 gram fersk gjær (7 gram tørrgjær)
 • 6 dl kaldt vann
 • Ca 900-950 gram mel (Til bildet har jeg brukt finmalt for anledningen, men bruk gjerne noe grovt mel i steden)
 • 4 ss olivenolje
 • 2 ts sukker
 • 2 ts salt
 • Salt og valmuefrø til pynt

TIPS! Hvis du ikke vil kaldheve, gjør du følgende. Bruk lunkent vann (25 – 30 grader – steketermometeret er din venn her), sett deigen til heving i 90 minutter før utrulling, rull ut rundstykkene, og etterhev i nye 60 minutter før steking.

Slik gjør du

1. Ha ingrediensene i en bakebolle og elt godt i 10-15 minutter. Tilsett mer mel eller vann underveis dersom det trengs. Deigen skal være smidig, og «slippe» bakebollen.

2. Rull ut rundstykkene og legg dem på bakepapir på et stekebrett. Jeg bruker kjøkkenvekten slik at alle rundstykkene er like store – og dermed får lik steketid. 90 gram deig per rundstykke er perfekt for min smak.

3. Sett de i kjøleskapet over natten.

4. Om morgenen tar du rundtykkene ut av kjøleskapet, og lar heve litt i romtemperatur mens du varmer ovnen til 225 grader. Hvis de får stå ute en times tid, er det supert.

5. Pensle rundstykkene med vann og strø på salt og valmuefrø.

6. Stekes cirka 13 minutter midt i ovnen. Hvis du er usikker på om de er ferdigsteke, kan du dunke på bunnen av et rundstykke. Gjærbakst som er ferdig lager da en litt hul lyd.

7. Avkjøles på rist i 15 minutter før servering.

2 kommentarer om “Kaldhevede rundstykker med salt og valmuefrø

 1. Når du setter de i kjøleskapet, har du kopphåndkle eller plast over? Opplevde at deigen klistra seg fast til plasten når den heva.

  1. Hei 🙂
   Ja, jeg pleier alltid å ha et litt fuktig kjøkkenhåndle over dem – jeg legger det ganske lett over, så deigen ikke skal feste seg.

   Hvis deigen elter lenge nok, minsker det sjansene for at deigen klistrer seg.

   Lykke til 🙂

   Morten

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *