Slik steker du kalkun

Beregne cirka 35 minutter steketid per kilo kalkun.
Saftig helstekt kalkun med deilig sprø stekeskorpe! Høytidsmat som passer både til jul, påske og til hverdags. Nammis

Kalkun på sitt beste er et helt fantastisk matopplevelse. Saftig kjøtt, sprøtt skinn, fyldig saus og masse digg tilbehør. Et måltid der det bare er å kneppe opp den øverste bukseknappen, spise så mye du kan, helt til det eneste du orker å gjøre er å krabbe sakte bort til sofaen for lykkelig hvile og rehabilitering. Før desserten, da. Men det er en del som vegrer seg for å steke en hel kalkun, og er redd for en understekt eller overstekt kalkun. Denne oppskriften er enkelt og lett og følge og gir et flott stekeresultat. Prøv!

Her finner du masse digg tilbehør til kalkun

 

 

Du trenger:

  • 1 kalkun, ferdig tint (beregne cirka ½ kg kalkun per pers)
  • Cirka 100 gr ekte smør, romtemperert
  • Krydres med salt og pepper
  • Litt hyssing

 

 

Slik gjør du:

1. Dersom du har kjøpt fryst kalkun må du sikre at den er helt gjennomtint før du begynner å steke. Dette kan gjerne ta to-tre dager i kjøleskap. Kalkunen blir best på både smak og konsistens dersom den får tine sakte i kjøleskap , så vær ute i god tid. Kalkunen bør helst få ligge på kjøkkenbenken og få romtemperatur noen timer før stekning.

2. Ta ut posen med innmat fra buken. Noen bruker den til saus (lenke) eller stuffing (lenke).

3. Tørk kalkunen godt med kjøkkenpapir som ikke loer, både på innsiden og utsiden. Dersom de ligger noe veske i buken skal denne helles ut. Når du jobber med rått kalkunkjøtt er det ekstra viktig å være påpasselig med håndhygienen. Vask hendene godt før du tar i noe annet etter du har tatt i kalkunen. Vær også nøye med at skjærebrett, kniver og annet utstyr ikke må brukes på noe annet før det er vasket.

4. Bruk hyssing og bind sammen vingetuppene opp mot brystet, slik at de ikke ligger og hviler mot benken.

5. Så må vi snakke litt om stuffing eller fyll. Innsiden av en kalkun er rett og slett ikke et godt sted å tilberede annen mat på! Stuffing gjør det vanskelig å sikre en trygg gjennomstekning av både kalkun og stuffing, særlig dersom du stuffer buken. Mange nøyer seg med å stuffe det hulrommet som er oppe med nakken. Mitt råd er nok å la stuffingen stekes utenfor kalkunen, i en ildfast form, mens kalkunen hviler etter den er ferdigstekt.

6. Dersom du allikevel insisterer på å stuffe kalkunen er det noen råd å følge:

  • All stuffing som stuffes i det store hulrommet bak i kalkunen bør være stekt litt på forhånd, særlig hvis det er rått kjøtt i den. Det er ikke få som har blitt matforgiftet av rå kalkunfarse – så vær obs!
  • Ikke stuff for mye inn i kalkunen. Stuffingen utvider seg underveis i stekingen, og da vil alt bare falle ut. Stuff det du får plass til uten å presse for mye – og stek resten i en ildfast form i ovnen når kalkunen er tatt ut for å hvile.
  • Lukk de hulrommene du har stuffing i med nål eller sikkerhetsnål eller lignende for å sikre at både skinnet og stuffingen holder seg på plass.

7. Bruk godt romtemperert smør og gni godt utover kalkunen. Hele kalkunen (både over- og undersiden) skal være dekket med et raust lag smør. Jeg synes det å massere smør inn i kalkunen er en hyggelig del av forberedelsene, men du kan også smelte smøret lett og pensle det utover.

8. Strø over ett raust lag med salt og pepper på begge sider

9. Så skal kalkunen stekes. Sett ovnstemperaturen så høyt du kan og la ovnen bli skikkelig varm før du setter kalkunen inn. Plasser kalkunen på en rist, med et (rent) stekebrett med 2-3 dl vann under. Kraften som drypper ned på dette stekebrettet kan brukes til sausen.

10. Idet du setter kalkunen inn i ovnen, setter du temperaturen ned til 180 grader. Den høye temperaturen i starten bidrar til å gi fuglen fin stekeskorpe.

11. Bruk en liten øse og øs kjøttkraften fra stekebrettet over kalkunen noen ganger i løpet av steketiden. Helst 4-5 ganger i timen. Så ofte du orker, egentlig. Det gir en saftigere kalkun. Dersom du gidder, kan du gjerne pensle kalkunen med mer smør noen ganger i løpet av steketiden også.

12. Så når er kalkunen ferdig stekt? Beregne cirka 35 minutter per kilo kalkun. En fem kilos kalkun skal dermed steke cirka tre timer. Dersom du har fylt buken med stuffing, må du beregne litt ekstra steketid.

13. Det tryggeste er vel gjerne å bruke gjerne steketermometer i den tykkeste delen av bryststykket (pass på at steketermometeret ikke kommer bort bein). Kalkunen er ferdig på 68 grader.

14. Test kalkunen ved å stille den på høykant, og la kraften renne ut av buken i cirka 20 sekunder på et hvitt fat. Dersom kraften som renner ut er klar og blank er kalkunen ferdig stekt. Dersom den er blodig eller det minste rødlig – trenger kalkunen med tid i ovnen. Kraften som rant ut på fatet kan du bruke til sausen.

15. Pakk fuglen inn i aluminiumsfolie og la den hvile 20-30 minutter før du skjærer den opp og serverer. Da blir kjøttet utrolig mye mer saftig og det er lettere å skjære i den. Ikke hopp over dette punktet! Mens du venter kan du steke stuffingen og klargjøre sausen.

16. Tips til oppskjæringen er å la skjære løs lårene og vingene helt inne ved beinfestene – og servere disse hele. Så skjærer du av bryststykkene: Finn brystbenet på toppen av kalkunen med fingertuppene – plasser kniven så tett inntil dette benet som mulig, og skjær rett nedover, da vil hele bryststykket på den ene siden løsne lett. Gjør det samme på andre siden, og skjær bryststykkene opp i skriver på cirka 1 – 2 centimeter.

TIPS! Etter måltidet er det ofte en del restekjøtt igjen på kalkunen. Bruk hendene og plukk kalkunen ren for kjøtt.

Lenke:  Det er masse godt du kan bruke kalkunrester til!

 

3 kommentarer til “Slik steker du kalkun

  1. Tilbaketråkk: Nammis.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.