Saus til helstekt kylling og kalkun

Det tar litt tid å lage denne sausen, men den er veldig god
En fyldig, mørk og deilig saus som virkelig setter en ekstra spiss på måltidet.

Madammen liker ikke saus, hun. Tenk dere det, å gå igjennom livet uten den livsgleden som en god saus tilfører livet. For min del er saus ofte alfa og omega for at en middag skal gå fra OK til OMG. Enda blir det når sausen er hjemmelaget. Da spiser man ikke bare en god middag med god saus, men for hver eneste bit smaker man på stoltheten og gleden over å selv ha jobbet frem noe som er så godt. Denne sausen, som passer perfekt til helstekt kylling eller kalkun, er fyldig, smaksrik og deilig. Skal du først bruke noen timer på å steke en fugl kan du kose deg med sausen mens den står i ovnen. Nammis!

 Slik steker du kalkun

Her finner du masse digg tilbehør til kalkun

 

Du trenger:

 • 2 stenger stangselleri, delt opp i grove biter
 • 2 gulrøtter, skrelt og delt opp i grove biter
 • 2 gulløk, skrelt og delt opp i fire biter
 • 4 laurbærblad
 • 1 ss basilikum, tørket (3 ss dersom du bruker ferske urter)
 • 1 ss tørket timian
 • 4 striper bacon, kappet opp i grove strimler
 • 12 kyllingvinger (ferdig tinte dersom du kjøper fryste)
 • 4 ss hvetemel
 • 2 ss tyttebærsyltetøy
 • 1 liter vann
 • Krydres med salt, pepper og olivenolje.

TIPS 1 Dette er en veldig god saus som den er, men du kan tilsette mer smak dersom du vil. 60 4 ss med sherry eller portvin kan røres inn rett før sausen siles. Du kan også runde sausen av med litt fløte ved pkt 15. Da får du en fetere, men rundere saus.

TIPS 2 Punkt 1 – 10 kan gjøres mange uker i forveien – og fryses ned – så får du mindre jobb den dagen du skal lage sausen.

 

Slik gjør du:

1. Ha selleri, gulrøtter, løk, laurbærblad, basilikum, timian og bacon I en stor gryte eller ildfast form som bade kan gå I ovnen og på platetoppen. Krydre godt med salt og pepper og bland godt.

2. Gi kyllingvingene et godt kakk med en skarp kjøkkenkniv akkurat der de to beina møtes (eller knekk dem åpen med håndmakt). Dette åpner vingene mer og gir mer smak. Husk ekstra god hygiene når du jobber med rå kylling. Vaske hendene godt før og etter – og vask alt kjøkkenredskap som har vært i kontakt med rå kylling før du bruker det på noe annet.

3. Ha kyllingvingene i gryten og gir blandingen en god dæsj med olivenolje, slik at alle ingrediensene får olje på seg (uten at det skal svømme i olje – 3-4 ss burde holde fint).

4. Sett gryten inn i ovnen på 180 grader i cirka en time.

5. Ta gryten ut av ovnen, over på lav varme, Bruk en potetstapper eller annet lignende kjøkkenredskap til å presse sammen ingrediensene og skive mest mulig saft ut av dem. Jeg brukte en Hackit – og det funket supert (personlig anbefaling – ikke sponset). Det er best å gjøre dette så fort gryten kommer ut av ovnen, for da har ingrediensene mest saft å by på.

6. Etter noen minutter kan du sette på medium varme på gryten – og begynne å blande inn hvetemel mens du fortsetter å presse ingrediensene. Press litt og rør litt. 1 ss mel av gangen. Jo lenger du gjør dette – jo mørkere ble sausen. Jeg brukte cirka et minutt per skje mel. Det var ikke nok til å gjøre sausen kjempemørk, men du kan alltids jukse og tilsette noe dråper sukkerkulør mot slutten, dersom du vil ha mer farge.

7. Tilsett 1 liter kokende vann – og la koke i ti minutter. Rør innimellom

8. Sett så varmen litt ned – og la putre i 25 minutter. Rør innimellom.

9. Nå har grønnsakene og kjøttet gjort jobben sin – nå vil vi bare ha selve kraften. Sett en stor sil eller et dørslag i en bolle eller en gryte – og hell alt over i denne. Pass på at du rører godt, slik at du får med det som er i bunnen på gryten også – der sitter det mye god smak!

10. Press det som blir igjen i silen godt med en potetstapper eller lignende – slik at du får ut absolutt all vesken. Når du er ferdig kan du kaste alt som er i silen.

11. For å ferdigstille sausen trenger du kraften fra den ferdigstekte fuglen. Når du tar kalkunen eller kyllingen ut av ovnen, kan du bruke en gaffel (eller to) til å sette dyret på høykant, slik at all kraften får rent ut av den og ned på stekebrettet med resten av kraften. (OBS! Denne kraften skal være klar – dersom kraften er rødaktig eller blodig er ikke fuglen din ferdig stekt, og bør inn igjen i ovnen.) Så pakker du inn fuglen i aluminiumsfolie og lar den hvile mens du gjør klar sausen.

12. Overfør all kraften fra stekebrettet over i en bolle (gjerne gjennom en sil). Her gjelder det å få med mest mulig smak, så når du har helt all kraften av, kan du gjerne bruke 1-2 dl kokende saus eller vann i bunnen på stekebrettet og røre rundt i bunnen med en stekespade eller visp til alt det som henger fast i bunnen har løst seg opp. Hell så også dette over i bollen med resten av kraften.

13. Bruk en spiseskje eller lignende og fjerne alt fettet som flyter på toppen av kraften i bollen,

14. Hell så kraften over i gryten med sausen.

15. Dersom du synes sausen din er veldig tyntflytende på dette tidspunktet, kan du vurdere å røre inn en spiseskje eller to med maizenna (utrørt i litt kaldt vann). Det bidrar til å tykne sausen litt – men da må den få småkoke minst fem minutter før servering.

16. Smak på sausen og vurder om du synes den trenger mer salt eller pepper.

17. Tilsett tyttebærsyltetøyet og rør godt

18. Varm opp sausen til kokepunktet, og la den stå og småputre i de minuttene frem til servering. Det bidrar til å tykne sausen litt.

19. Dersom det renner av mer kraft fra fuglen din, kan du gjerne helle dette oppi sausen underveis -. Det gir bare mer smak. Bruk da gjerne en sil.

20. Like før servering kan du igjen bruke en spiseskje eller lignende og fjerne det fettet som flyter på toppen av sausen.

3 kommentarer til “Saus til helstekt kylling og kalkun

 1. Fantastisk god saus !!! tilsatte 2 liter vann og lot det koke i flere timer på svak varme, og det ble suksess 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.