Kalkunstuffing

Verdt å lage – verdt å spise
En skikkelig snadderoppskrift på kalkunstuffing med deilige kalkunpølser, sprø baguetter og velsmakende grønnsaker. Ordentlig god!

I mange år hoppet jeg galant over stuffingen når vi skulle ha kalkun. For det er virkelig mye rart innen stuffing, altså. Folk holder seg med de merkeligste oppskrifter der lange timer på kjøkkenet resulterer i en slags våt, illeluktende blanding av innmat og bløtt brød. Stuffingen ble liksom den stakkarslige lille skålen med tilbehør, som ble satt ytterst på bordet, for aldri å bli rørt før den siste turen til kompostbøtten. Men nå har jeg liksom blitt så voksen at stuffing hører med. Denne oppskriften er verken bløt eller våt. Den er faktisk skikkelig nammis!

Her finner du masse annet digg tilbehør til kalkun

 

 

Du trenger

  • Tre baguetter, revet/kuttet i småbiter (cirka 12 – 14 dl)
  • 300 gr pølse (Jeg brukte kjøttpølse av kalkun)
  • ½ purreløk
  • 1 ½ løk
  • 3 dl hønsekraft (Jeg brukte buljongterning)
  • 1 pakke (1 håndfull/25 gr) bladpersille
  • 1 ts timian (tørket) eller 3 ts (finhakket) fersk timian.
  • 1 ts grovkornet pepper
  • Salt
  • Litt olivenolje

OBS! Noen liker å steke stuffingen inne i kalkunen. Har full forståelse for det, det ligger liksom i navnet «stuffing». Jeg synes det gir best resultat og smak dersom du steker stuffing og kalkun hver for seg. Innsiden av en kalkun er rett og slett ikke et godt sted å tilberede annen mat på!

Stuffing gjør det vanskelig å sikre en trygg gjennomsteking av både kalkun og stuffing, særlig dersom du stuffer buken. Oppskriften forklarer derfor fremgangsmåten for separatsteking. Dersom du allikevel ønsker å steke stuffingen inne i kalkunen har jeg samlet mine råd for dette nederst i oppskriften. Da hopper du bare over pkt. 8 oppskriften.

Slik gjør du:

1. riv opp baguettene og ha dem i en ildfast form og rist dem i ovnen i 25 minutter. La avkjøles litt på rist.

2. Fjerne eventuelt skinn på pølsen, og kutt opp i små biter/skriver.

3. Kutt opp løken og purren i små skiver.

4. Varm opp litt olje i en stekepanne, og stek løken og purren på medium varme i cirka 10 minutter.

5. Tilsett pølsene de siste to minuttene av stekingen.

6. Gjør klar hønsekraften.

7. Bland alle ingrediensene (bortsett fra hønsekraften) godt i en ildfast form. Hell så over hønsekraften.

8. Sett så den ildfaste formen i ovnen, og la steke på 180 grader i 20 – 25 minutter (mens kalkunen hviler).

 

Vil du heller steke kalkunen med stuffing på innsiden av kalkunen?

– Du kan da velge om du vil stuffe det lille hulrommet ved nakken, det store hulrommet bak, eller begge.

– All stuffing som stuffes i det store hulrommet bak i kalkunen bør være stekt litt i ovnen eller stekepannen på forhånd, særlig hvis det er rått kjøtt i den. Det er ikke få som har blitt matforgiftet av rå stuffingfarse – så vær obs her!

– Ikke stuff for mye inn i kalkunen. Stuffingen utvider seg underveis i stekingen, og da vil alt bare falle ut. Stuff det du får plass til uten å presse for mye – og stek resten i en ildfast form i ovnen når kalkunen er tatt ut for å hvile (som beskrevet over).

– Lukk de hulrommene du har stuffing i med nål eller sikkerhetsnål eller lignende for å sikre at både skinnet og stuffingen holder seg på plass.

Én kommentar til “Kalkunstuffing

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.