Kålruletter

Sett frem saksen ved bordet, så folk kan klippe opp rulettene sine.
Kålruletter er en rett som oser av høst og norsk tradisjonsmat. Denne oppskriften gir lekre og saftige rulletter med deilig saus. Nammis!

Jeg er vokst opp i et hjem kjemisk fritt for medister. Det var ikke noe savn, for medisteren står ikke så sterkt på vestlandet (tror jeg). Så da svigermor inviterte på kålrulletter ante jeg ikke hva som ventet. Jeg hadde mine mistanker om at kål var involvert, men så mye mer visste jeg ikke. Gleden var derfor stor, allerede fra første munnfull! En saftig, velsmakende gavebakke av medisterkjøtt, pakket inn i velsmakende kål og med en tykk hvit saus med muskattsmak. Skikkelig god høstmiddag hos svigers. Oppskriften fikk jeg også!

Se våre andre høstretter her

Du trenger

Til fire personer

 

Til rulettene

  • 1 stort kålhode
  • 450 gram medisterdeig
  • 750 gram medisterfarse
  • 1,5 ts salt
  • ½ ts pepper
  • ½ ts muskatnøtt
  • 1 ss potetmel
  • 1 terning med grønnsaksbuljong
  • Utstyr: Hyssing

 

Til sausen:

Dette er nok saus til å helle litt saus over rullettene og grønnsakene. Dersom vi virkelig vi drukne tallerkenen med saus, bør du beregne dobbelt porsjon.

  • 2 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • 3 dl kremfløte (Kremfløte gir en ganske fyldig og tykk saus. Dersom du vil ha en tynnere/sunnere saus – kan du erstatte fløte med melk).
  • 2 dl melk
  • ½ ts salt
  • ¼ ts pepper
  • En knivsodd malt muskatnøtt (det du får plass til mellom tuppen av tommelen og pekefingeren)

 

TIPS! Det er mange ulike «skoler» når det gjelder kjøttet i kålruletter. Noen sverger til kun medister, andre liker en kombinasjon av medister og storfekjøttdeig, og noen bruker bare kjøttdeig. Svigermors kombo av medisterfarse og medisterdeig ble knallgod, men poenget her er at det er lov til å variere etter egen smak og lyst.


Slik gjør du:

  1. Ha kjøtt og salt i en bolle og bland godt og lenge. Poenget med denne øvelsen er å få den deilige seige konsistensen i kjøttet. Bruk gjerne kjøkkenmaskin (k-kroken) og den gå i 5-10 minutter.
  2. Når du nærmer deg ferdigblandet, tilsetter du resten av ingrediensene (ikke buljongterningen).
  3. Nå skal kålbladene forvelles. Det høres fancy ut, men det er det ikke. Det er så enkelt som at man skal koke kålen litt og så kjøle den raskt ned. Det gjør at kålen holder grønnfargen hele veien til servering. Det er ikke så vanskelig:
  4. Kok opp en stor gryte med vann og litt salt i. Ha hele oppi kålhodet (helt) i vannet og la koke i 10 minutter.
  5. Ta kålhodet opp av det kokende vannet, og skjær av bunnen. Da faller bladene av. Dersom bladene ikke løsner kan du koke kålhodet ett minutt eller to til. Ta vare på kokevannet!
  6. Skyll kålbladene godt i iskaldt vann så fort som mulig etter at du har tatt dem opp av gryten.
  7. Legg så kålbladene utover på kjøkkenbenken (gjerne på rist eller kjøkkenhåndkle, slik at de får renne av seg).
  8. Dersom midtstilken på kålbladene er veldig tykk, kan du vurdere å kutte bort den nederste delen av stilken.
  9. Legg så en god toppet spiseskje med kjøttfarse i midten av hvert kålblad. Tenk størrelse kjøttkake. Dersom du dypper skjeen i et glass med kaldt vann mellom hvert kålblad, vil det bli lettere å få løs deigen fra skjeen.
  10. Brett så kålbladene rundt kjøttet, og bind lett sammen med hyssing (omtrent som på en julegave). Det er for at rulettene ikke skal falle fra hverandre under kokingen. Dersom du ikke har hyssing kan du bruke bomullsgarn, sytråd eller en (smaksløs) tannpirker.
  11. Kok opp igjen kokevannet til kålen, og tilsett en terning med grønnsaksbuljong. Ha rulettene oppi vannet , og la koke i cirka 20 minutter til rulettene er gjennomkokte. Dersom du er usikker på om de er ferdige, er det dessverre ingen annen løsning enn å dele en rulett i to for å sjekke.
  12. Mens vi venter på rulettene passer det fint å koke poteter og gulrøtter og å lage muskattsausen. Sausen er ikke så vanskelig.
  13. Smelt smør i en gryte på middels varme (smøret skal smelte – ikke steke) og rør inn melet. Rør hele tiden, for å unngå klumper.
  14. Rør inn litt av melken og fløten. Kok opp, og tilsett litt mer. Kok opp og tilsett litt mer. Fortsett helt til du har rørt inn all vesken. Rør hele tiden, for å unngå klumper.
  15. Når all vesken er rørt inn kan du la sausen småkoke på lav varme i 5-10 minutter. Rør innimellom.
  16. Til slutt smaker du til med salt, pepper og malt muskatnøtt.
  17. Serveres med gulrot, potet og saks til å klippe over hyssingen.

6 kommentarer til “Kålruletter

  1. Tilbaketråkk: Ukens matblogger: Nammis
  2. Hei .
    Veldig godt med kålruletter !
    Moren min stekte alltid dem i panna tilslutt .
    Da blir de enda bedre, helt fantastisk,altså .
    Det mååå du prøve !!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.